Zwangerschapskalender: week 9

Mijn Baby

Vanaf deze week heet de embryo officieel een foetus. Wij noemen het vanaf dit moment al je baby. De foetus is ongeveer 3 centimeter groot en weegt inmiddels 2 gram.

De armen en benen van je kindje beginnen nu echt te groeien. Hij of zij krijgt knietjes, enkels en tenen. Aan de handjes zitten zelfs al vingers en een duimpje. Ook krijgt het gezichtje steeds meer een ‘normale’ vorm. In de kaken ontstaan kiemen, waar later melktandjes uit komen.

Mijn zwangerschap

Bloedverlies? Raak niet meteen in paniek. Je vagina is veel meer doorbloed, hierdoor kan er gemakkelijk een bloedvaatje knappen. Wanneer je heel veel bloed verliest en ook erg veel buikpijn hebt is het verstandig je verloskundige te bellen. Het kan zijn dat je een miskraam hebt. Een miskraam komt in deze fase van de zwangerschap vaker voor. In de meeste gevallen is er dan sprake van een aanlegstoornis bij de embryo.

Bandenpijn: De baarmoeder hangt met zogeheten banden vast in je buik. Omdat je baarmoeder groeit rekken de banden steeds verder uit. Dit kun je voelen en kan zelfs een beetje pijnlijk zijn.

Kraamhulp: Kraamhulp komt pas in beeld na de bevalling. Dit lijkt nog ver weg, maar moet wel aangevraagd worden. Je kunt hiervoor het beste bij je zorgverzekeraar een lijst opvragen. Dan weet je zeker dat het (deels) vergoed wordt.