Zwangerschapskalender: week 5

Mijn Embryo

De embryo is ongeveer 2 millimeter groot.

Eigenlijk is je kindje nog niets meer dan een heel klein korreltje rijst. Toch brengen zowel de placenta als de navelstreng al essentiële voedingsstoffen vanuit jouw lichaam naar de embryo. Denk hierbij aan zuurstof, vetten en suikers.

Bijzonder: deze week wordt er zelfs al een begin gemaakt met het hartje van je kindje.

Mijn zwangerschap

Verloskundige: Je kunt je, vooral op internet, alvast oriënteren op een geschikte verloskundigenpraktijk. Welke zit in de buurt en spreekt jou aan? Neem contact met ze op voor je eerste bezoek, die over een paar weken plaatsvindt.

Voeding: Let goed op wat je eet en neem een gezond voedingspatroon aan. Zorg voor goede voedingsstoffen, omdat je dit nu ook overbrengt naar het embryo. Ga alleen niet meteen voor twee eten. Dit is helemaal niet nodig. Wanneer je rookt kun je hier het beste mee stoppen. Door te roken vergroot je de kans op een miskraam of aangeboren aandoeningen. Meer weten? Lees dan onze pagina over roken en zwanger

Foliumzuur: Ook nu benadrukken we het belang van het slikken van foliumzuur. Vooral in deze weken is het een erg belangrijke vitamine, omdat onder andere de neurale buis gevormd wordt. Hieruit ontstaan uiteindelijk de wervelkolom en de hersenen. Door het slikken van foliumzuur verklein je de kans op aandoeningen, zoals een open ruggetje. Meestal slik je foliumzuur tot en met de 10e week van je zwangerschap.