Zwangerschapskalender: week 42

Mijn Baby

Je baby is ongeveer 50 centimeter en weegt rond de 3500 gram.

De meeste baby’s die na 42 weken geboren worden hebben goed kunnen genieten in de baarmoeder. Ze zijn daarom wat voller en ronder dan andere baby’s.

 

Mijn zwangerschap

Ziekenhuis: Wanneer je gekozen hebt voor een thuisbevalling is dit de laatste week dat dat mag. Raak niet meteen in paniek. Je baby komt wanneer hij of zij er klaar voor is. Het is vervelend dat dit misschien niet in je eigen vertrouwde omgeving kan, maar het belangrijkste is dat je kindje gezond ter wereld komt.

Tip: wanneer je je koffertje nog niet klaar hebt staan, doe dit dan nu alsnog. Je hebt hier geen tijd meer voor wanneer je plotseling weg moet.

Wanneer er na 42 weken nog steeds geen tekenen zijn van een aankomende bevalling, word je ingeleid.

Weeën opwekken: Er zijn methoden om de weeën op te wekken. Deze zijn echter nooit wetenschappelijk onderbouwd. Het zijn vaak huis- tuin- en keukenmiddeltjes. Ze kunnen echter geen kwaad, dus wellicht het proberen waard?

  • Seks: sperma bevat een stofje dat de bevalling op kan wekken, prostaglandine. Ook helpt het krijgen van een orgasme hierbij, omdat je de baarmoederwand dan samentrekt. Er is wel een grote kans dat je op dit punt van je zwangerschap totaal geen zin hebt in seks.
  • Bewegen: je kunt de trap op en af lopen of een extra rondje door de woonkamer. Bewegen stimuleert namelijk de weeën. Of het uiteindelijk wel of niet werkt, bewegen is altijd goed.
  • Massage: er zitten bepaalde drukpunten in je lichaam die in contact staan met je baarmoeder. Je kunt deze punten masseren om daarmee de weeën op te wekken. De drukpunten zitten in je voeten en rondom je tepels.