Zwangerschapskalender: week 41

Mijn Baby

Je baby is ongeveer 50 centimeter en weegt rond de 3400 gram.

Eigenlijk merkt je kindje heel weinig van de bevalling. Hij of zij kan rustig slapen terwijl jij al weeën hebt. Op het moment dat je daadwerkelijk persweeën krijgt is je baby wakker en kan het wat onprettig worden. Het hoofdje wordt dan namelijk naar beneden geduwd en je kindje maakt een spildraai.

Dit klinkt erger dan dat het is. Een gezonde baby kan dit gewoon aan. Wanneer er complicaties of risico’s zijn zul je wellicht een keizersnede krijgen.

Mijn zwangerschap

Beschuit met muisjes: Wachten duurt altijd lang. Haal alvast beschuit met muisjes in huis en zorg dat je iets te drinken hebt voor je kraamvisite. Misschien wil je de woonkamer versieren met slingers en ballonnen?

Duimdraaien: Ga niet teveel zitten piekeren of duimdraaien. Wanneer je kindje er klaar voor is zul je echt wel bevallen. Waarschijnlijk heeft je baby het heel erg naar de zin in je buik. Tot en met 42 weken ben je gewoon op ‘tijd’. Pas na de 42 weken moet je in het ziekenhuis bevallen en zul je worden ingeleid.

Verlof: Ook wanneer je deze of volgende week bevalt heb je nog steeds recht op tien weken zwangerschapsverlof. Geef dit wel aan op je werk.

Ga gerust de deur uit: Sommige vrouwen durven in deze periode de deur niet meer uit, omdat ze bang zijn dat ze op een vreemde plek weeën krijgen. Hier hoef je niet zo bang voor te zijn. Het is niet zo dat je meteen hele heftige weeën krijgt. Wanneer je de eerste steken voelt weet je dat het tijd is om naar huis te gaan. Het is dus wel verstandig om in de buurt te blijven, maar je hoeft niet aan huis gekluisterd te zijn.