Zwangerschapskalender: week 4

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Dit is een erg mooi en bijzonder cadeau.

In onze zwangerschapskalender lees je meer over de ontwikkeling van je kindje van week tot week. Ook krijg je informatie over wat jij als zwangere vrouw kan verwachten.

Mijn Embryo

De embryo is ongeveer 1 millimeter groot.

Je kunt het misschien nog niet zien, maar er gebeurt al veel in je buik. Je lichaam is hard aan het werk om een nieuw mensje te maken. Het bevruchte eitje wordt namelijk een klompje cellen. Dit heet officieel een embryo. De verschillende cellagen van de embryo zullen zich de komende tien weken ontwikkelen en worden uiteindelijk lichaamsonderdelen, zoals spieren en organen.

Ook de placenta, die jou met het embryo verbindt, begint zich te vormen. Zo ontwikkelt zich de navelstreng, maar ook het vruchtwater. Dit vruchtwater beschermt je kindje en voelt voor hem of haar aan als een zacht kussentje.

Mijn zwangerschap

Positieve test: Waarschijnlijk heb je nog niet zo lang geleden een zwangerschapstest gedaan. Misschien omdat je ongesteldheid uitbleef, maar misschien voelde je ook al voorzichtige eerste symptomen van een zwangerschap.

Bloedverlies: Schrik niet meteen als je alsnog een beetje bloed verliest. Dit kan komen, omdat het bevruchte eitje zich innestelt.

Foliumzuur: Wanneer je niet bewust zwanger bent geworden slik je waarschijnlijk nog geen foliumzuur. Dit is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Foliumzuur vermindert de kans op een kind met een ernstige aandoening, zoals een open ruggetje. Deze tabletten kun je gewoon bij een drogisterij halen.