Zwangerschapskalender: week 39

Mijn Baby

Je baby is nu 50 centimeter en weegt ongeveer 3300 gram.

Het hoofdje van je baby is zo gebouwd dat het makkelijk door de smalle baarmoederwand past. Dit komt omdat de beenderen nog niet aan elkaar vast zitten. Het hoofdje is dus heel vormbaar en zal bij de geboorte ook niet snel kunnen beschadigen. De beenderen groeien in het eerste levensjaar aan elkaar vast.

Je buik is nu ook helemaal gevuld. De vruchtzak waar je kindje in zit bestaat uit een liter vruchtwater. Sommige vrouwen verliezen dit vruchtwater voor de bevalling zich aankondigt. Het is belangrijk om in dat geval je verloskundige te bellen. Je kindje is zonder dit vruchtwater niet goed beschermd.

Mijn zwangerschap

Eten tijdens de bevalling? Een bevalling kan lang duren, vooral tussen de eerste wee en de daadwerkelijke persweeën kunnen heel wat uren zitten. Geen wonder dat je tussendoor trek kan krijgen. Probeer in dat geval lichte maaltijden te eten die snel verteren en geen vet bevatten. Wanneer je maag vol is moet je mogelijk overgeven.

Ook kun je tijdens het persen ontlasting verliezen. Dit is heel normaal. Toch zal het voor jezelf een fijner gevoel zijn wanneer je dit beperkt kan houden.

Plassen en water drinken? Je kindje oefent druk uit op je blaas, waardoor je vaker naar de wc moet. Toch moet je ook water blijven drinken om je vochtbalans op peil te houden. Wanneer je weinig energie hebt kun je een fles water vullen en bij je in de buurt zetten.

Kraambezoek: Bedenk wie je meteen na de bevalling op bezoek wil en wie niet. Je kunt de geboortekaartjes het beste versturen wanneer je toe bent aan bezoek, want reken er maar op dat er veel mensen langskomen. Je kunt ook bezoektijden op je geboortekaartje zetten. Zo heb je ook periodes met rust die je samen met je kindje door kan brengen.