Zwangerschapskalender: week 38

Mijn Baby

Je baby is nu bijna 50 centimeter en weegt ongeveer 3200 gram.

Je kindje is voldragen en zal vanaf nu nauwelijks meer groeien. Hij of zij kan zichzelf op temperatuur houden en bouwt vetreserves op voor na de geboorte. Wanneer het voeden niet meteen lukt heeft je kindje dus nog wat reserves.

Het wachten is op de bevalling. De meeste baby’s worden twee weken voor of na de uitgerekende datum geboren. Je kunt dus nu bevallen, maar het kan ook nog even duren. Dat maakt het natuurlijk meteen een hele spannende periode.

Mijn zwangerschap

Weeën: iedere vrouw bereid zich anders voor op de bevalling. Ben je bang voor de pijn? Lees je van tevoren in, zo weet je wat je te wachten staat. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Een wee begint niet meteen heel heftig. De lichte steken worden geleidelijk steeds iets groter en pijnlijker.

Tip: bel bij de eerste steek niet meteen je verloskundige. Wacht tot ze regelmatig terugkeren en probeer tussendoor te ontspannen. Wanneer je om het uur of twee uur weeën hebt, die om de vijf minuten komen, kun je gerust je verloskundige bellen.

Placenta: Je placenta weegt nu ongeveer 500 gram en heeft een doorsnede van 20 centimeter! Na de geboorte van je baby zal het even duren voordat ook de placenta eruit komt. Dit wordt de nageboorte genoemd. De verloskundige kan aan de kleur en staat van de placenta zien of je baby een fijn plekje heeft gehad.

Ik ben het zat! Niet iedereen komt er makkelijk voor uit, maar veel vrouwen zijn de zwangerschap rond deze periode een beetje zat. Je loopt immers al een behoorlijke periode een dikke buik mee te slepen. Deze zit inmiddels ook aardig in de weg. Het kost energie, je slaapt misschien slecht en je hebt last van zwangerschapskwaaltjes. Nog even geduld en je krijgt de mooiste beloning die er is!

Tip: Verwen jezelf. Doe een middagdutje of neem een bad.