Zwangerschapskalender: week 36

Mijn Baby

Je baby is nu 46 centimeter en weegt ongeveer 2900 gram.

In deze laatste weken van de zwangerschap verliest je kindje ook het huidsmeer dat bescherming biedt tegen het inweken van het vruchtwater. Ook het huidsmeer komt in het vruchtwater terecht. Wanneer je nu bevalt zal het huidsmeer nog op het lichaampje zitten en is je vruchtwater helder.

Bijzonder: rond deze periode zal je kindje gaan indalen. Dit houdt in dat het hoofdje dieper in het bekken komt te liggen. Sommige vrouwen kunnen dit voelen, omdat je weer meer ruimte in je maag krijgt. Ook ben je minder kortademig, omdat de longen niet meer in de verdrukking zitten. De bevalling komt steeds dichterbij!

Wist je dat: pasgeborenen de stem van hun moeder liever horen dan andere stemmen? Dit blijkt uit een onderzoek. Je kindje vindt het dus fijn wanneer je voorleest of zingt.

Mijn zwangerschap

Harde buiken: Je kan last krijgen van harde buiken. Dit komt, omdat je baarmoeder samentrekt en hard wordt. De baarmoeder bereidt zich alvast voor op de bevalling. Harde buiken voelen aan als een kramp en zijn erg vervelend. Het is iets anders dan een wee, omdat harde buiken niet met regelmaat komen.

Tip: Harde buiken kunnen een teken zijn om het rustiger aan te doen. Luister naar je lichaam en vermijd stress en snelle bewegingen. Ondersteun je buik met een buikband.

Afscheiding: Afscheiding beschermt de vagina tegen infecties. Tijdens de zwangerschap kun je meer afscheiding hebben dan normaal. Ziektekiemen hebben hierdoor minder kans om binnen te dringen. Vooral in de ochtend kun je hier last van hebben. In deze periode vraag je je misschien af of het vruchtwater is of niet. Wanneer het wit van kleur is, een soort waterachtige melk, is het gewoon afscheiding. Vruchtwater is namelijk helder en ruikt zoekt.

Tip: Wanneer je veel afscheiding verliest kun je een inlegkruisje gebruiken.

Babykleertjes wassen: Het wordt tijd om de babykleertjes te wassen. Kleding en textiel kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten. Was ook hydrofiele luiers en badcapes. Hierdoor drogen ze beter af. Het wordt afgeraden om wasverzachter te gebruiken. Je kindje is erg gevoelig en kan hier uitslag van krijgen.