Zwangerschapskalender: week 35

Mijn Baby

Je baby is nu 44 centimeter en weegt ongeveer 2500 gram.

De bevalling komt steeds dichterbij en je kindje is er ook bijna klaar voor. Inderdaad, bijna, want het kan zijn dat de longen nog niet voldoende zijn ontwikkeld. Wanneer je nu bevalt zul je ook naar het ziekenhuis moeten.

Ook hoort je kindje nu met zijn hoofdje naar beneden te liggen. Dit is de beste positie voor een natuurlijke bevalling, omdat het grootste lichaamsdeel (het hoofdje) dan als eerste door het geboortekanaal gaat. Wanneer dat niet het geval is zal je verloskundige een uitwendige draaipoging doen. Ook wanneer je kindje niet draait en met het hoofdje omhoog blijf liggen kun je op een natuurlijke manier bevallen. Bij een dwarsligging krijg je altijd een keizersnede.

Mijn zwangerschap

Checklist: Ga voor jezelf na of je alles in huis en/of geregeld hebt. Denk hierbij niet alleen aan spulletjes voor de baby, maar ook aan de geboortekaartjes, je kraampakket, de juiste route naar het ziekenhuis, belangrijke telefoonnummers en kraamzorg.

Pijn in je polsen: Veel zwangere vrouwen krijgen last van pijnlijke polsen en vingers. Soms heb je een verdoofd gevoel in je handen. Dit komt grotendeels door vochtophoping en heet het Carpaal tunnel syndroom. De Carpaal tunnel is de buis waardoor de zenuwen van je pols naar je vingers lopen. Deze buis vult zich met vocht, waardoor de zenuw bekneld raakt.

Tip: Zit niet te lang in dezelfde houding en maak niet veelvuldig dezelfde beweging, zoals typen of pianospelen. De symptomen nemen na de zwangerschap vanzelf weer af.

Je partner: In deze periode kun je zo druk zijn met jezelf en de baby dat je soms je partner een beetje vergeet. Dit zijn de laatste weken dat jullie echt met zijn tweetjes zijn en probeer hier rekening mee te houden. Geniet nog even van deze periode die jullie samen hebben.