Zwangerschapskalender: week 34

Mijn Baby

Je baby is nu 42 centimeter en weegt ongeveer 2250 gram.

Omdat je baby zo groot is geworden voel je waarschijnlijk elke beweging. Ook merk je welk lichaamsdeel je kindje beweegt, omdat hij of zij dicht tegen de baarmoederwand aanligt. Je kindje is nu bijna klaar om geboren te worden.

Alle zachte donshaartjes laten deze week los en komen in het vruchtwater terecht. Doordat je kindje dit vruchtwater drinkt komen de haartjes ook in de darmen. Zo worden ze geprikkeld en komt de ontlasting op gang.

Wist je dat: de eerste ontlasting van je kindje zwart-groenig is. Dit wordt meconium genoemd. Deze eerste ontlasting is ook heel plakkerig.

Bijzonder: De kleur van de ogen is momenteel blauw, ongeacht welke kleur dit na de geboorte wordt. Het pigmentproces van de iris komt namelijk pas op gang wanneer de oogjes worden blootgesteld aan licht.

Mijn zwangerschap

Rusteloze benen: Getintel en gekriebel in je benen? Kun je ze moeilijk stil houden? Rusteloze benen komen vaak voor in dit laatste trimester van de zwangerschap. Dit is deels erfelijk bepaald. Mogelijk speelt een slechte doorbloeding hierbij een rol, maar je kan ook een ijzer- of vitaminetekort hebben. Vraag dit na bij de huisarts.

Tip: Vermijd cafeïne en probeer je benen regelmatig te strekken.

Kraampakket: Zowel bij een geplande thuis- als een ziekenhuisbevalling is het belangrijk om een kraampakket in huis te hebben. Je kan namelijk altijd onverwachts thuis bevallen. In het kraampakket zitten onder andere steriele gaasjes en kraamverband. Informeer bij je zorgverzekeraar of ze dit opsturen. Ook kun je een kraampakket bij je drogisterij kopen.

Tip: Zet je bed ongeveer vier weken voor de uitgerekende datum op klossen. Je bed is dan 80 centimeter hoog. Op die hoogte kan je verloskundige je het beste helpen.