Zwangerschapskalender: week 33

Mijn Baby

Je baby is nu 41 centimeter en 2000 gram.

De hersenen van je kindje zijn volop in ontwikkeling. Zo worden de vijf zintuigen klaargemaakt voor de wereld buiten de baarmoeder. De omtrek van het hoofdje neemt deze week met 1,3 centimeter toe!

Het huidje is glad en het gezichtje krijgt steeds meer vorm. Wanneer je nu bevalt is het nog steeds een vroeggeboorte, maar zijn er in principe geen grote gevolgen voor je kindje.

Mijn zwangerschap

Nesteldrang: Rond deze periode kun je last krijgen van nesteldrang. Zin in een grote schoonmaak? Stofzuig je de kinderkamer drie keer per dag? Moet alles grondig gereinigd worden? Nesteldrang houdt in dat je het toekomstige nestje voor je baby zo perfect mogelijk wil maken. Pas wel op dat je je niet teveel inspant. Neem af en toe ook even je rust.

Stippel de route uit: Wanneer je in het ziekenhuis bevalt is het handig om twee routes uit te stippelen. Stel je voor dat er op de ene route ineens een file staat? Of ze bezig zijn met de weg? Dan heb je altijd nog een tweede plan. Ook wanneer je thuis bevalt is dit handig. Wie weet moet je onverwacht toch nog naar het ziekenhuis. Wanneer je dit van tevoren hebt voorbereid blijf je rustiger en kun je je op de bevalling blijven focussen.

Oppas: Of je nou kinderopvang regelt of je (schoon)ouders laat oppassen, regel dit van tevoren. Zo kom je niet voor onverwachte tegenslagen te staan. Ook kun je andere ouders om tips vragen. Wanneer je een zwangerschapscursus volgt kunnen jullie misschien zelf een oppasclub vormen. Wel zo prettig om van tevoren geregeld te hebben.

Babyuitzet: Heb je alles al in huis? Je kunt een checklist maken om te kijken of je nog belangrijke spullen voor de baby mist. Op internet zijn verschillende checklisten te vinden.

Tip: Neem er de tijd voor, er is natuurlijk niets zo leuk als de eerste babyspullen kopen.