Zwangerschapskalender: week 31

Mijn Baby

Je baby is nu 39 centimeter en weegt ongeveer 1500 gram.

De huid van je kindje is inmiddels mooi roze, in plaats van doorzichtig. Toch is het nog iets te vroeg om geboren te worden. Er is namelijk nog niet voldoende weerstand opgebouwd tegen infecties.

Omdat er steeds minder ruimte is zul je vanaf nu krachtigere schoppen voelen. Ook is het nog steeds mogelijk dat je kindje zich omdraait en met het hoofdje naar beneden komt te liggen. 

Verwacht niet dat je je kindje de hele dag door voelt bewegen. Hij of zij slaapt namelijk erg veel. Wanneer je elke dag tien bewegingen binnen een paar uur tijd voelt is er niks aan de hand. Je mag bij twijfel altijd je verloskundige raadplegen.

Mijn zwangerschap

Emotioneel: Aan het begin van de zwangerschap had je misschien last van stemmingswisselingen, maar dit derde trimester is ook een emotionele periode. Je kunt bijvoorbeeld om niets boos worden of juist enorm moeten huilen. Deze overgevoeligheid dank je aan de hormonen. Dit is heel normaal en zal na de bevalling weer verdwijnen.

Spataderen: Dit zijn bobbelige blauw/paars opgezwollen aderen. Spataderen zijn onschuldig, maar vaak wel ontsierend. Ze verschijnen meestal op de benen. De hoeveelheid bloed is groter en je aderwanden worden slapper. Het bloed stroomt vanuit de benen minder goed terug, waardoor er druk op de aderen ontstaat en ze wijder worden. Dit is deels erfelijk bepaald.

Tip: draag steunkousen. Misschien niet zo hip, maar het helpt wel de kans op spataderen te verkleinen. Je kunt ook een strakke panty nemen.

Je kunt spataderen na de bevalling door een specialist laten verwijderen. Zit tijdens je zwangerschap niet te lang stil, bewegen helpt de bloedcirculatie. Net als het nemen van wisseldouches.

Benauwd: De groeiende baarmoeder drukt je middenrif tegen je longen. Hierdoor kun je moeite hebben voldoende zuurstof binnen te krijgen. Je hebt het benauwd. Doe het rustig aan en probeer zo diep mogelijk te ademen. Tegen het einde van je zwangerschap zal de baby indalen. Hiermee neemt ook de druk op de longen af.