Zwangerschapskalender: week 30

Mijn Baby

Je baby is nu 38 centimeter en weegt ongeveer 1300 gram.

De donzige haartjes die tot nu toe het lichaam van je baby bedekten zullen langzaam verdwijnen. Ook gaat de ontwikkeling van de hersenen nog steeds door. Zo krijgen ze deze week hun gerimpelde vorm.

Het wordt steeds krapper in je buik en je kindje kan hierdoor niet meer zo goed draaien. Grote kans dat je baby al met zijn of haar hoofdje naar beneden ligt. Op deze manier worden de meeste kinderen geboren. Je kindje kan ook met het hoofdje naar boven liggen, dit heet een stuitligging. Niks om je zorgen over te maken, er is nog alle tijd om te draaien.

Mijn zwangerschap

Bekkenklachten: Bekkenpijn is een zeurende en stekende pijn in je onderrug of rondom je schaambeen. Door de hormonen worden de verbindingen in het bekken soepeler. Hierdoor heb je voldoende elasticiteit tijdens de bevalling, maar voor het zover is kan deze soepelheid instabiliteit veroorzaken. Ook wordt bekkenpijn nog wel eens verward met bandenpijn of een normale rugpijn. Dit kun je vaak oplossen door op je houding te letten. Sta niet met een holle rug en voorkom dat je onderuitgezakt zit.

Tip: Neem een warme douche, laat je af en toe masseren en draag een buikband voor extra ondersteuning.

Borst- of flesvoeding: Waarschijnlijk heb je al nagedacht of je na de bevalling borst- of flesvoeding wil gaan geven. In beide gevallen is het verstandig om hiervoor flesjes in huis te halen. Mocht de borstvoeding om welke reden dan ook niet goed lukken, dan kun je altijd overstappen op flesvoeding. Ook kun je een borstvoedingscursus volgen. Je leert dan onder meer hoe je aan moet leggen en waar je rekening mee moet houden.

Support bij de bevalling: Wie wil je straks allemaal bij de bevalling hebben? Je partner? Je ouders of misschien vriendinnen? Denk hier alvast over na.

Wist je dat: je ook gebruik kan maken van een echte bevallingscoach? Dit heet een doula.