Zwangerschapskalender: week 28

Gefeliciteerd! Je hebt een nieuwe mijlpaal bereikt, het laatste trimester van je zwangerschap gaat nu in.

Mijn Baby

Je baby is nu 35 centimeter en weegt ongeveer 900 gram.

Je kindje knippert met de oogjes en het zicht wordt steeds beter. Ook is de verhouding tussen het hoofdje en het lijfje inmiddels normaal. Deze week worden de smaakpapillen ontwikkeld en worden de botjes steeds steviger.

Blijf praten tegen je buik. Je kindje pikt dit geluid op, net als het rommelen van je maag of de geluiden buiten je lichaam.

Mijn zwangerschap

Verloskundige: Vanaf deze week zul je om de twee of drie weken een bezoekje brengen aan de verloskundige. Zij zal je goed in de gaten houden en kijkt onder andere of er tekenen zijn van een vroegtijdige bevalling, infecties of complicaties.

Geboortekaartjes: Heb je al nagedacht over de geboortekaartjes? Je kunt deze bij een drukkerij bestellen, er één laten ontwerpen of zelf één maken. De mogelijkheden op internet zijn tegenwoordig heel groot. Denk ook alvast na over de tekst. Misschien wil je er wel een klein gedichtje in. En wie gaan er allemaal een kaartje krijgen?

Zwangerschapslijn: De medische naam is linea nigra. Dit is een donkere, verticale streep op je buik. De lijn loopt vanaf je navel naar beneden. Door de hormonen maakt je lichaam meer pigment aan, hierdoor ontstaat de linea nigra. De lijn is meestal 1 tot 2 centimeter dik en verdwijnt na de bevalling vanzelf weer.

Tip: Zorg ervoor dat je buik niet teveel in de zon komt. Zo kan een zwangerschapslijn zich minder goed ontwikkelen. Draag een shirtje of smeer je in met een hoge factor.