Zwangerschapskalender: week 24

Mijn Baby

Je baby is nu 32 centimeter en weegt ongeveer 550 gram.

Tussen de 24ste en 28ste week van je zwangerschap is je baby het meest actief. Na de 28ste week is er niet meer genoeg ruimte voor al die bewegingen.

Vanaf deze week is je baby levensvatbaar buiten de baarmoeder. Op de longen na hebben alle organen zich voldoende ontwikkeld. De komende weken zijn de longen dus aan de beurt.

Ook zal hij of zij een vetlaagje gaan ontwikkelen. Dit vetlaagje houdt het lichaampje straks op temperatuur.

Mijn zwangerschap

Lekkende borsten: Lekt er soms al melk in je bh? Je borsten bereiden zich voor op het geven van borstvoeding. Hierdoor kan er voormelk, ook wel colostrum genoemd, vrijkomen. Soms is het zoveel dat je natte plekken in je shirtje krijgt of dat je helemaal nat wakker wordt. Erg vervelend, maar je kunt dit voorkomen door zoogkompressen in je bh te doen. Deze kun je bij een drogisterij kopen.

Heb je geen last van lekkende borsten? Geen paniek, het zegt niets over het daadwerkelijk kunnen geven van borstvoeding. De melkproductie hiervoor komt pas na de bevalling echt op gang.

Naam voor je kindje: Met een naam geef je je kindje een eigen identiteit. Dit is heel persoonlijk en voor sommige mensen dan ook heel moeilijk te kiezen. Wanneer je nog geen naam voor de kleine hebt, probeer in het dagelijks leven eens op alle namen te letten die voorbijkomen. Ook kun je Googlen, namen uit tijdschriften/boeken halen, via televisieprogramma’s of zelf eens het alfabet afgaan.

Babykleertjes: Grote kans dat je de eerste kleertjes al in huis hebt, maar misschien moet je er nog aan beginnen? In de meeste winkels is de kleinste maat 50 centimeter, dit is ook een prima maat om mee te beginnen. Wanneer je kindje vroeg geboren wordt kun je op zoek gaan naar kleinere maatjes en wanneer je baby groeit als kool kun je beter een iets grotere maat kopen. Je kunt dit van tevoren nooit precies voorspellen, ieder kind is immers anders.

Tip: Koop kleertjes in meerdere maten. Zo weet je zeker dat er iets bij zit waar je kindje in past. Hou ook rekening met het seizoen waarin je bevalt. In de winter heb je meer aan een rompertje met lange mouwen en in de zomer kun je een rompertje met korte mouwtjes gebruiken.