Zwangerschapskalender: week 23

Mijn Baby

Je baby is nu 30 centimeter en weegt ongeveer 500 gram.

Je kindje is lekker actief en druk aan het oefenen met allerlei bewegingen. Zo kan hij of zij steeds beter grijpen en pakt af en toe de navelstreng vast. Dit kan verder geen kwaad, ook kan je kindje er niet in verstrikt raken. De navelstreng is namelijk meer dan 50 centimeter lang!

Wist je dat: je kindje nu al graag naar je luistert? Het gehoor is zo goed ontwikkelt dat hij of zij geniet wanneer je tegen je buik praat of zingt. Hierdoor is je kindje na de geboorte meteen vertrouwd met je stem.

Mijn zwangerschap

Genieten: Het tweede trimester wordt door veel vrouwen als de mooiste periode aangewezen. Dat komt, omdat je weinig last meer hebt van misselijkheid en je buik nog niet zodanig groot is dat het echt in de weg zit. Geniet hiervan! Ga er samen met je partner op uit. Ook een vakantie zou nog prima kunnen.

Tip: Is dit jullie eerste kindje? Geniet dan nog even van jullie tijd met zijn tweetjes.

Waar bevallen? Het lijkt nog ver weg, maar het is verstandig om alvast na te denken over waar je wilt bevallen. Thuis of in het ziekenhuis? En wat moet je hier allemaal voor regelen? Bespreek de opties met je verloskundige. Ook kun je alvast nadenken over de verschillende pershoudingen. Voor een waterbevalling moet je namelijk een speciaal bad huren en die zijn in Nederland niet in overvloed verkrijgbaar.

Duizelig: Ben je draaierig of voel je je licht in het hoofd? Dit kan komen door een verlaagde bloeddruk tijdens de zangerschap. Je hormonen zorgen ervoor dat het bloed met minder druk stroomt en soms vertraagd de juiste plekken bereikt. Ook kun je een ijzertekort of een suikertekort hebben.

Maak geen abrupte bewegingen en sta dus niet te snel op. Ook kun je het beste op je linkerzij slapen. De doorbloeding is dan het beste. Op de momenten dat je duizelig bent kun je ook iets zouts eten.