Zwangerschapskalender: week 21

Mijn Baby

Je baby is nu 27 centimeter en weegt ongeveer 380 gram.

Je kindje kan inmiddels al slapen en wakker worden. Ook wordt de hartslag steeds sterker. Het hartje klopt gemiddeld twee keer zo snel als die van jezelf. Het zal nu niet lang meer duren voor je baby steeds meer gaat horen. Het gehoor is namelijk in ontwikkeling. Je kindje zal je stem, net als die van je partner, meteen na de geboorte al herkennen.

Mijn zwangerschap

Eetbuien: Heb je veel last van eetbuien? Vaak geeft je lichaam hiermee aan bepaalde behoeftes te hebben. Je mag hier gerust aan toegeven, maar probeer ook reëel te blijven. De hele dag door chocola eten is natuurlijk voor zowel jezelf als je kindje niet heel gezond.

Babyspullen en –kamer: Nu je je wat beter voelt krijg je misschien wel zin om met de babykamer aan de slag te gaan. Hou er rekening mee dat je geen zware dingen kunt tillen en dat de verf op waterbasis moet zijn. Zie je het nog niet zo zitten om aan de slag te gaan? De meeste baby’s slapen de eerste paar maanden bij de ouders op de kamer.

Tip: je kunt wel alvast op zoek gaan naar een geschikte kinderwagen, een autostoeltje, een wipstoeltje of een ledikantje.

Bandenpijn: Je baarmoeder wordt met banden op de plaats gehouden. Wanneer je baarmoeder groeit rekken de banden uit en komt er steeds meer druk op te staan. Hierdoor kunnen ze pijn gaan doen, waardoor je lichte steken in je onderbuik voelt. Dit wordt ook wel bandenpijn genoemd.

Probeer je buik niet te laten hangen. Vermijd lang staan en draag een buikband. Wanneer je veel last hebt kun je een warme kruik tegen je buik aanhouden. Dit helpt te ontspannen.