Zwangerschapskalender: week 19

Mijn Baby

Je baby is nu 22 centimeter en weegt ongeveer 220 gram.

Welk geslacht je kindje ook heeft, het voortplantingssysteem is nu helemaal geregeld. Bij een meisje is dit de baarmoeder en eileiders. Ook bevatten de eierstokken al primitieve eicellen. Bij een jongen hebben de testikels zich gevormd en is de balzak te onderscheiden.

De huid van je baby is heel erg gerimpeld, omdat het onderhuids bindweefsel nog ontbreekt. Dit zal langzaam veranderen. De donshaartjes vallen uit en op het hoofd vormen zich de eerste echte haartjes.

Mijn zwangerschap

Striae: Dit worden ook wel zwangerschapsstriemen genoemd en zijn lijnvormige littekens. Wanneer je te snel groeit kan striae ontstaan, doordat het bindweefsel onder de huid uit elkaar gerekt wordt. De elastische vezels scheuren. Striae kan zich op meerdere plekken voordoen, waaronder je buik, borsten, billen en benen. Of je hier last van krijgt is grotendeels erfelijk bepaald.

Tip: Striae zal nooit helemaal verdwijnen, maar de littekens worden uiteindelijk wel minder zichtbaar. Hou je huid soepel door je goed in te smeren! Let ook op je voeding, zodat je niet meer groeit dan nodig is. Door het dragen van een buikband en een goede bh zal je bindweefsel minder snel scheuren.

Flossen en poetsen: Als je zwanger bent is je doorbloeding veel beter. Dit maakt je tandvlees kwetsbaarder waardoor je een grotere kans op gaatjes hebt. Verzorg je tanden extra goed. Pas wel op met poetsen wanneer je veel last hebt van zuurbranden. Het zuur kan omhoog komen, waardoor je tandglazuur aangetast wordt. Wanneer je te hard poetst kun je dit beschadigen. Drink in dat geval een glas water of spoel met speciaal mondwater.