Zwangerschapskalender: week 17

Mijn Baby

Je baby is nu 17 centimeter en weegt bijna 150 gram.

Je kindje is bezig met een ware groeispurt, dit kan wel 2 centimeter per week zijn! De kleine begint ook steeds iets dikker te worden. Dit komt omdat hij of zij vetweefsel verzamelt. Dit is van belang voor de lichaamswarmte en de stofwisseling.

Het skeletje bestaat inmiddels helemaal uit bot. De oogjes zitten nog steeds dicht, maar ze hebben al wel wimpertjes. Ook heeft je baby inmiddels wenkbrauwen en nageltjes.

Bijzonder: je kindje kan nu zowel licht als donker onderscheiden. Ook is het hartje af en pompt zo’n dertig liter bloed per dag rond!

Mijn zwangerschap

Je baarmoeder voelen: De baarmoeder is al meer dan tien keer zo zwaar als voor je zwangerschap. Bijna alle vrouwen kunnen de baarmoeder rond deze periode voelen. Het meest handige is om plat op je rug te gaan liggen met je knieën opgetrokken. Wanneer je je benen spreidt kun je met je handen aan je schaambeen voelen. Wanneer je iets omhoog gaat voel je een harde bobbel. Deze bobbel is je baarmoeder en kan aanvoelen als een rubberen bal.

Bloedsomloop: Tijdens de zwangerschap wordt er extra bloed aangemaakt. Dit is nodig om bloed naar de baarmoeder en placenta toe te voeren. Hierdoor kun je ongeveer een kilo aankomen. Uiteindelijk kun je tot wel 50% meer bloed in je lichaam hebben dan normaal.

Tip: verminder de kans op spataderen en blijf in beweging. Zit niet te lang stil, maar strek je benen. Bewegen helpt de bloedcirculatie. Je kunt gaan wandelen, maar zwemmen is ook heel goed. Neem wisseldouches met warm en koud water en zit niet teveel met je benen over elkaar. Het bloed stroom het beste wanneer je op je linkerzij slaapt.