Zwangerschapskalender: week 15

Mijn Baby

Je baby is nu 11 centimeter lang en weegt gemiddeld 70 gram.

Je kindje groeit erg hard. Toch zijn de vuistjes nog maar zo groot als een erwt. De spieren worden wel steeds krachtiger en je kindje maakt al voorzichtige zuigbewegingen met zijn of haar mondje. In deze week wordt het haarpatroon van je kindje bepaald. Dit zal de rest van zijn of haar leven niet meer veranderen.

Bijzonder: Ondanks dat de oogjes nog dichtzitten kan je kindje al licht waarnemen van buiten de baarmoeder.

Mijn zwangerschap

Praktische zaken: Het is belangrijk om ook praktische zaken te regelen. Heb je al aan kraamhulp gedacht? Vraag een lijst met kraamzorginstellingen op bij je zorgverzekeraar. Zo weet je zeker dat dit (deels) vergoed wordt.

Het aanmelden bij een kinderdagverblijf lijkt misschien voorbarig, maar in sommige steden bestaat er een erg lange wachtlijst. Informeer hiernaar.

Zwangerschapscursus: Wil je een zwangerschapscursus volgen? Oriënteer op internet of via folders en kijk wat bij je past. Dit is een goed moment om je aan te melden. Je kunt zwangerschapsgymnastiek doen, yoga of haptonomie. Er is volop keuze!

Hou een dagboek bij: Probeer een dagboek bij te houden. Zwanger zijn is erg bijzonder en waarschijnlijk weet je na de bevalling niet alle details meer. Dit is leuk om terug te lezen. Ook kun je het tijdens een volgende zwangerschap erbij pakken als vergelijking. Naast teksten kun je hier ook foto's van je groeiende buik inplakken.

Tip: Leg al je mijlpalen en bijzondere momenten vast. Wanneer voelde je de baby voor het eerst schoppen? En wat ging er door je heen toen je de eerste echo zag?