Zwangerschapskalender: week 14

Mijn Baby

Je baby is nu 9 centimeter en weegt ongeveer 60 gram.

Wat gaat het snel! Je kindje is al erg druk met bewegen. Zo kan hij of zij met de beentjes trappelen en met de armpjes zwaaien. Ook kan je kindje nog van de ene kant naar de andere kant in je buik ‘zwemmen’. Deze bewegingen zul je helaas zelf niet voelen.

Je kindje krijgt kleine donshaartjes, ook wel lagunohaartjes genoemd. Deze blijven tot ongeveer de 37ste week zitten en houden het huidsmeer op zijn plek. Het huidsmeer beschermt tegen infecties en het inwekende effect van het vruchtwater. Ook zijn de stembanden helemaal klaar voor gebruik. Hierdoor kan je kindje meteen na de bevalling al geluid maken.

Mijn zwangerschap

Weg taille: Grote kans dat je op dit punt van je zwangerschap geen taille meer hebt. Je baarmoeder komt nu namelijk boven je schaambeen uit. Hierdoor gaat ook je kleding strakker zitten. Wanneer je positiekleding aan moet schaffen is niet goed te voorspellen. Dit is voor iedere vrouw verschillend. Zorg ervoor dat je geen knellende kleding gaat dragen.

Tip: Misschien is positiekleding nog niet nodig, let wel op je cupmaat. Het is belangrijk om een goede en ondersteunende bh te dragen. Vraag advies in een lingeriewinkel.

Zoveel informatie: Begin je je steeds meer te realiseren dat je heel veel moet regelen voor je kindje geboren wordt? Geen paniek, je hebt nog een aantal maanden. Wel is het belangrijk om dit op je gemak te doen, dus begin zo vroeg mogelijk.

Slechte stoelgang: Veel zwangere vrouwen krijgen last van obstipatie, een mooi woord voor moeilijk kunnen poepen. Je baarmoeder drukt je darmen namelijk weg, waardoor ze in de knel komen te zitten.

Tip: drink voldoende en probeer koffie te vermijden. Eet vezels en loop eens een blokje om.