Zwangerschapskalender: week 12

Mijn Baby

Je baby is nu ruim 6 centimeter en weegt ongeveer 20 gram.

Het hartje van je baby klopt nu erg snel. Dit is volkomen normaal. Ook worden de eerste menselijke trekjes ontwikkeld. Je kindje kan namelijk al op zijn of haar duim zuigen of de navelstreng beetpakken. Dit laatste kan geen kwaad. Je navelstreng is hier goed tegen beschermd.

Eigenlijk is de meest risicovolle periode nu ten einde. De lichaamsstructuren zijn voltooid en de geslachtsorganen hebben zich ontwikkeld. Dit laatste kun je echter nog niet goed zien. Meestal wordt bij de 20-weken echo het geslacht bekend, mits je dit wilt weten natuurlijk.

Mijn zwangerschap

Magische grens: Gefeliciteerd! Je bent 12 weken zwanger! Dit betekent niet alleen dat het eerste trimester voorbij is, maar ook dat de kans op een miskraam nu een stuk kleiner is. Ook prettig: na dit eerste trimester zal de ergste misselijkheid afnemen.

Grote nieuws vertellen: Veel vrouwen wachten met het vertellen van het grote nieuws tot na het bereiken van deze 12-weken grens. Dit is een persoonlijke keuze. Wanneer je hierop gewacht hebt snappen we heel goed dat je het nu van de daken wilt schreeuwen. Geniet van dit moment.

Cafeïne: Naast roken en alcohol is het ook beter om cafeïne te laten staan. Koffie is in beperkte mate niet meteen schadelijk voor je kindje, maar er zitten geen voedingsstoffen in en je kunt er zelf onrustig van worden.