Zwangerschapskalender: week 0-3

In de eerste weken ben je nog niet officieel zwanger. In deze periode vindt namelijk de bevruchting plaats.

Rond week twee krijg je een eisprong, waarbij een eicel naar de eileider zweeft. Deze eicel leeft gemiddeld 24 uur en kan in die tijd bevrucht worden.

Wanneer je onbeschermde seks hebt gehad en er zaadcellen aanwezig zijn kan de bevruchting plaatsvinden. Dit hoeft niet perse binnen die 24 uur, zaadcellen leven namelijk 48 tot 72 uur.

Eisprong berekenen

Je kunt op verschillende manieren je eisprong berekenen. Bij een regelmatige cyclus (van 28 dagen) ligt je eisprong rond de 14e dag. Je kunt zelf je temperatuur bijhouden, maar je kunt ook gewoon een ovulatietest kopen. Dit kan online of via je apotheek.

Zaadcellen

Op het moment dat de eicel bevrucht wordt ligt ook het genetisch materiaal vast. Het geslacht van je kindje wordt hierbij voornamelijk door je partner bepaald. Een eicel geeft alleen het X chromosoom door, maar een zaadcel kan zowel het X als het Y chromosoom doorgeven.

Leuk weetje: De zaadcellen met een Y chromosoom zwemmen het snelst. Wil je graag een jongetje? Vrij dan rond de periode van je eisprong. Deze zaadcellen zullen hoogstwaarschijnlijk als eerste aankomen.

Bevruchting

Wanneer 1 van de miljoenen zaadcellen de eicel binnendringt ben je zwanger. Het omhulsel verandert, zodat de andere zaadcellen de eicel niet meer kunnen bereiken. De eicel en de zaadcel smelten samen en gaan op weg naar je baarmoeder.

Het is nog te vroeg voor een zwangerschapstest, maar toch ben je al zwanger! De hormonen in je lichaam spelen op, waardoor je al voorzichtige zwangerschapssymptomen kunt krijgen. Vooral het HCG-hormoon is hiervoor verantwoordelijk. Dit hormoon zorgt er ook voor dat je straks een positieve zwangerschapstest ziet.