Voor de vader

Tips voor de vader

Niet alleen voor de vrouw verandert er veel tijdens een zwangerschap. Ook voor de toekomstige vader is een zwangerschap een hele gebeurtenis.

Een zwangerschap is mooi en bijzonder, maar brengt ook veel zorgen met zich mee. Wat kun je als vader allemaal voelen wanneer je partner zwanger is?

Vader worden is niet zomaar iets. Dit dringt pas echt door wanneer je partner lichamelijk begint te veranderen (lees: groeien). Juist omdat je partner het kindje draagt en de ontwikkelingen voelt kan een zwangerschap voor haar intenser zijn. Het is helemaal niet vreemd dat jullie hier andere gevoelens bij hebben. Vaak is dit ook maar tijdelijk.

Buitengesloten

Ineens is je partner altijd en overal het middelpunt van de aandacht. Voel jij je nog wel betrokken? Je kan dit in de hand houden door zelf ook actief met de zwangerschap bezig te zijn. Ga bijvoorbeeld mee naar cursussen of naar de dokter. Koop samen de eerste spullen en richt de babykamer in. Belangrijker nog: praat met je partner. Vraag haar wat ze voelt en hoe ze zich voelt.

Seks

Veel toekomstige vaders zien op tegen seks tijdens de zwangerschap. Ze zijn bang om hiermee het hoofdje van de baby te raken of om de baby pijn te doen.

Het hebben van seks is tijdens de zwangerschap niet gevaarlijk voor je ongeboren kindje. Eigenlijk is het juist goed om seks te hebben. Het ontneemt stress en zorgt dat jullie de zwangerschap nog intiemer doormaken.

Humeurwisselingen partner

Je partner kan tijdens de zwangerschap last hebben van een wisselend humeur. Is ze vaak chagrijnig en krijg jij overal de schuld van? Hoe vervelend dit ook klinkt, hier kan ze weinig aan doen. De grootste boosdoeners zijn namelijk de hormonen. Laat haar alleen als ze daar behoefte aan heeft en neem soms huishoudelijke taken over. Dit zal ze enorm waarderen.

Bedenk ook dat dit allemaal tijdelijk is. Na de zwangerschap zal dit weer overgaan.

Zwangerschapskwalen

Sommige mannen (meer dan de helft blijkt uit onderzoek) kampen zelf met zwangerschapskwalen. Ochtendmisselijkheid, vreemde voedselcombinaties, stemmingswisselingen en dikker worden zijn symptomen die ook mannen kunnen krijgen. Dit heet het Couvade Syndroom. Volgens onderzoekers helpt dit mannen om de baby beter te verzorgen. De symptomen kunnen blijven bestaan tot het moment van bevallen.

Angst

Maak je je veel zorgen over de gezondheid van je baby? Of de bevalling? Of juist over de periode na de bevalling? Ook dit is volkomen normaal. Het is voor de toekomstige vader allemaal net zo onbekend als voor de moeder. Laat je zoveel mogelijk informeren over alle zaken waar je je zorgen over maakt. Dit neemt de stress weg. Probeer samen met je partner van de zwangerschap te genieten.