Wat wel en wat niet?

Zwangerschap

Als je zwanger bent kunnen alledaagse dingen ineens gevaarlijk zijn. Andere dingen kunnen juist extra goed zijn voor je ongeboren baby. Het is handig om hiervan een overzicht te hebben.

Sporten

Ook voor zwangere vrouwen is sporten heel gezond. Wel is het belangrijk dat je je grenzen kent en deze niet overschrijdt. Zorg ervoor dat je het niet te warm krijgt, neem voldoende rust en drink genoeg water. In ons sporthoofdstuk lees je meer over hoe je als zwangere verantwoord kunt sporten. Zo wordt het trainen van je rechte buikspieren tijdens de zwangerschap sterk afgeraden.

Hoge hakken

Hoge hakken zijn vrouwelijk en veel dames lopen er daarom ook graag op. Toch is een veelgestelde vraag: is het lopen op hoge hakken slecht voor mijn ongeboren baby?

Als zwangere vrouw mag je gerust op hoge hakken lopen. Let er alleen wel op dat je comfortabel en stabiel loopt. Naast dat je een grotere kans hebt om te vallen kan je ook vocht vasthouden in je enkels. Het dragen van hakken is dan minder comfortabel. Je kan er ook voor kiezen om je hoge hakken alleen aan te trekken als je naar een feestje gaat. Geniet de rest van de tijd van je comfortabelere schoenen. Je voeten en je enkels zullen je dankbaar zijn.

Haar verven

Een groot deel van de vrouwen verft haar haren. Er zijn geen negatieve effecten bekend van het verven van je haar tijdens de zwangerschap. De meningen zijn hier echter wel overn verdeeld. Zo waarschuwt het RIVM dat de schadelijke stoffen in haarverf in grote getale niet goed zouden zijn voor de baby. Toch blijven de meeste vrouwen gewoon hun haar verven. Het is ook niet geheel duidelijk wat 'in grote getale' precies inhoudt. 

Kattenbak verschonen

Het klinkt misschien gek, maar als je zwanger bent mag je de kattenbak niet verschonen. Je ongeboren kindje kan namelijk erg ziek worden van de toxoplasmose bacterie die bij dieren voorkomt. Deze bacterie zit bijvoorbeeld in de uitwerpselen van katten. Besmetting kan alleen via de mond plaatsvinden, bijvoorbeeld wanneer de bacterie op je handen komt en je deze vervolgens onbewust bij je mond houdt.

Het kan voorkomen dat er niemand anders is die de kattenbak voor je kan verschonen. Gebruik in dat geval sowieso handschoenen en was je handen na die tijd met desinfecterende zeep.

Acryl- en gelnagels

Het plaatsen van acryl- of gelnagels tijdens de zwangerschap kan op zich geen kwaad. Zorg er alleen wel voor dat de ruimte goed geventileerd is. Omdat je extra gevoelig bent kan de geur die vrijkomt hoofdpijn of misselijkheid veroorzaken.

Tijdens de zwangerschap zijn je eigen nagels sterker en groeien ze harder. Je kunt er dus ook voor kiezen om (tijdelijk) de acryl- of gelnagels de deur uit te doen.

Diëten

Op dieet tijdens je zwangerschap is iets dat je nooit moet doen. Je voed namelijk niet meer alleen jezelf, maar ook je baby. Te weinig voedingsstoffen voor je kindje kunnen leiden tot complicaties of zelfs een miskraam of vroeggeboorte. Zwangere vrouwen mogen gemiddeld 2500 calorieën per dag eten. Voor twee personen eten is dan ook een fabeltje. Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap tussen de 12 en 20 kilo aan. In onze onderwerpen voeding en gewicht lees je hier meer over.

Sauna

De sauna heeft voordelen, maar zeker ook nadelen voor de zwangere vrouw. Maak voor jezelf een goede afweging of je het waard vind om naar de sauna te gaan. Ben je nog nooit of weinig in een sauna geweest? Dan kun je hier tijdens je zwangerschap maar beter niet aan beginnen.

Ook als je net zwanger bent is het beter om de sauna helemaal te mijden. De hoge temperaturen kunnen in de eerste drie maanden van je zwangerschap een schadelijke invloed hebben op de groei van je kindje. De kans op een aangeboren afwijking wordt dan groter en oververhitting van de buik kan leiden tot een miskraam.

Na die eerste drie maanden is het verstandig om niet langer dan tien minuten achter elkaar in de sauna te blijven. Wordt je duizelig of misselijk? Ga dan meteen uit de sauna.

Wat de voordelen zijn? De sauna is goed voor je bloedsomloop, vochtverlies en helpt je ontspannen.

Vliegen

Tijdens de zwangerschap mag je gewoon vliegen. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat een vlucht schadelijk is voor de gezondheid van je kindje. Wel moet je oppassen met lange vluchten, omdat veel zitten niet goed is voor de bloedsomloop. Vermeld bij het boeken altijd dat je zwanger bent.

Let wel op: zit je al in week 34 van je zwangerschap? Dan is er een grote kans dat vliegtuigmaatschappijen je niet meenemen. Er is dan namelijk een risico dat je in het vliegtuig bevalt. Lees meer in ons hoofdstuk over reizen

Seks

Vooral de partner is vaak angstig voor seks tijdens de zwangerschap. Je kunt hem geruststellen, hij kan de baby geen pijn doen. Tijdens de zwangerschap kan je dus gewoon vrijen. Er komen namelijk hormonen vrij die juist goed zijn voor jou en de baby.

Wel kan het zijn dat je tepels, borsten en/of vagina extra gevoelig zijn. Ook is het normaal dat je minder zin hebt om te vrijen, bijvoorbeeld omdat je misselijk bent of gewoon moe. Wees altijd eerlijk tegen elkaar.

Zonnen

Ook als je zwanger bent wil je natuurlijk kunnen genieten van de zon. Maar is het wel zo verstandig om als zwangere vrouw te gaan zonnebaden? Het antwoord is nee. Door de zwangerschapshormonen verandert je huid. Niet alleen kan deze vetter of droger worden, maar ook de hoeveelheid pigment verandert. Wanneer je gaat zonnebaden kun je een zogeheten zwangerschapsmasker oplopen. Je krijgt dan donkere pigmentvlekken in het gezicht en de hals. Vrouwen met een donkere huid kunnen lichte vlekken krijgen.

Heb je een zwangerschapsmasker opgelopen? Dit verdwijnt meestal heel geleidelijk als je eenmaal bent bevallen. Wel heb je een grotere kans dat het bij een tweede zwangerschap terugkomt.

Ga je toch de zon in? Smeer je altijd goed in met een hoge beschermingsfactor.

Wist je dat de baby vanaf de 16e week licht van buiten de baarmoeder kan waarnemen?

Praat tegen je buik

Praat jij (en je partner) tegen je zwangere buik? Blijft dit doen. Uit onderzoek blijkt dat baby’s al in de baarmoeder met taal bezig zijn. Hier leren ze dus al de klanken van hun moedertaal. Wanneer een foetus dertig weken oud is, ontwikkelt deze mechanismen die nodig zijn om te kunnen luisteren.