Verwachtingen

ZwangerWereld

Als je net zwanger heb je één hoofdtaak en dat is wachten. Want pas na enkele weken ga je naar een verloskundige. Is dit altijd zo? En wat kan ik al wel doen in de tussentijd?

Verloskundige

Er zijn veel verschillende verloskundigepraktijken. Je kunt je via internet alvast oriënteren. De meeste praktijken hebben namelijk een eigen site. Zo zie je welke praktijken er bij jou in de buurt zitten en bij wie jij een goed gevoel hebt. Je kunt het beste wel zo snel mogelijk bellen om een afspraak te maken. De kans is dan groter dat er ook daadwerkelijk plek is. Je kunt rechtstreeks contact opnemen met een verloskundige.

Je eerste bezoek zal meestal tussen de achtste en tiende week van je zwangerschap plaatsvinden. Wanneer je een partner hebt kun je de eerste keer het beste samen gaan. De verloskundige zal namelijk veel vragen stellen met betrekking tot jullie gezondheid, erfelijke ziektes in de familie en medicijngebruik. Ook krijg je een lichamelijk onderzoek. Zo wordt je bloeddruk gemeten en onderzocht en zal ze je buik voelen. In sommige gevallen krijg je een vroege vertiliteitsecho, maar meestal wordt de eerste termijnecho rond de 11 of 12 weken gedaan. 

Gewicht

Je lichaam zal tijdens en na de zwangerschap veranderen. Dit maakt je niet minder mooi, juist meer vrouw. Het aankomen in kilo’s tijdens de zwangerschap is heel natuurlijk en zelfs gezonder voor je baby. Ben je benieuwd naar wat ‘normaal’ is? En hoe je die kilo’s er na je zwangerschap weer af krijgt? Bekijk dan ons hoofdstuk, speciaal gericht op je gewicht tijdens en na de zwangerschap.

Werk en kinderopvang

Als je net zwanger bent lijkt je bevalling nog heel ver weg, maar voor je het weet is het zover. Het is verstandig om van tevoren alvast over een aantal praktische zaken na te denken, bijvoorbeeld over je werk. Hoe ga je dit doen als je kindje er is? Blijf je werken of ga je minder werken? En regel je dan kinderopvang, komen opa en oma oppassen of blijft je partner thuis?

Inschrijven voor onder andere kinderopvang kan je het beste meteen doen. Op sommige plaatsen bestaat er namelijk een lange wachtlijst.

Foliumzuur

Wanneer je dit nog niet doet is het tijd om foliumzuur te gaan slikken. Foliumzuur is een vitamine waar je als zwangere vrouw snel een tekort aan hebt. Het verkleint de kans op aangeboren afwijkingen bij je kindje, zoals een open ruggetje.

Je slikt foliumzuur de eerste drie maanden van je zwangerschap. Daarna is dit niet noodzakelijk meer. Je kunt foliumzuur bij een drogist of apotheek kopen. Lees meer in ons ABC.