Ontwikkeling baby

Ontwikkeling baby

Lichamelijke veranderingen krijg je goed mee. Je buik groeit en je kunt verschillende klachten krijgen. Maar wat gebeurt er precies in je buik?

Je hebt je partner pas bevrucht wanneer de zaadcel de vrouwelijke eicel heeft ontmoet. De zaadcel dringt met zijn kop de eicel binnen. Hierbij valt zijn staart er af en de eicel wordt meteen ontoegankelijk voor de andere zaadcellen. Deze twee cellen smelten vervolgens samen tot een nieuwe cel, waaruit uiteindelijk je baby zal groeien.

Groei van de buik

Ondanks dat er in de eerste maanden nog niets te zien is, groeit je baarmoeder al wel. Na twaalf weken is de baarmoeder twee keer zo groot geworden. Na ongeveer vier maanden begint, naast de baarmoeder, ook de buik mee te groeien.

0 tot 3 maanden

Dit is de meest kritieke fase van de zwangerschap, omdat de risico’s het grootst zijn. Je baby ontwikkelt zich in deze periode namelijk het snelst. Is je baby na vier weken nog maar 2 millimeter groot, na twaalf weken is dit al 9 centimeter.

Je kan na ongeveer zes weken het hartje horen kloppen. Ook zijn de wervelkolom, het zenuwstelsel en de hersenen zich aan het ontwikkelen. Je baby krijgt armpjes en beentjes en is na drie maanden al een mini-mensje van 60 gram.

Vier tot zes maanden

De baby begint in deze periode met bewegen en dit kun je voor het eerst gaan voelen. Je kindje is na zes maanden ongeveer 1 kilo zwaar en 35 centimeter lang.

Heel bijzonder is dat je baby donker en licht kan onderscheiden, maar ook dat hij of zij geluiden van buiten de baarmoeder kan horen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen hun moedertaal al in de baarmoeder beginnen te herkennen. Blijf dus praten tegen je zwangere buik.

Laatste maanden

Dit zijn letterlijk de laatste loodjes. De organen van je kindje ontwikkelen zich volledig en rond de 27ste week gaan de ogen van je baby voor het eerst open. Hierdoor kan je in deze periode echt last van je buik krijgen. Deze begint namelijk zwaar te worden, waardoor rugpijn of bandenpijn kan ontstaan. Je kindje is bij de geboorte namelijk gemiddeld 3,5 kilo zwaar en 50 centimeter lang.

Dikke buik

Een dikke buik is bij een zwangerschap heel normaal. Dit zal per vrouw heel erg verschillen. Een dikke buik betekent niet automatisch een groot kind. Dit geldt andersom ook. Als je baarmoeder meer naar voren ligt, krijgt je sneller een dikkere buik. Ook lijkt een buik dikker als je zelf een klein postuur hebt.