Cursussen

Zwangerschapscursus

Vroeger leek een zwangerschapscursus noodzakelijk voor iedere zwangere vrouw. Tegenwoordig kijken we daar anders tegenaan. Toch is een cursus heel nuttig.

Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse vrouwen volgt voor de eerste bevalling een zwangerschapscursus. Meestal is deze cursus gericht op het soepel laten verlopen van de bevalling. Uit onderzoek blijkt echter dat het van tevoren aanleren van ademhalingstechnieken geen invloed heeft op de bevalling. Een vrouw vangt een wee voornamelijk op door haar natuurlijke reflexen.

Minder eng

Waarom dan wel een zwangerschapscursus? Volgens verloskundigen heeft het volgen van een cursus invloed op je gevoel van controle. Je krijgt veel informatie over de bevalling, waardoor het voor veel vrouwen minder eng wordt. Ook ontmoet je andere zwangere vrouwen waarmee je ervaringen uit kan wisselen.

Soorten cursussen

Er zijn veel verschillende zwangerschapscursussen, waardoor er altijd wel een cursus tussenzit die goed bij jou past.

Wil je lichamelijk bezig zijn? Wil je je concentreren op je baby in je buik? Wil je je voorbereiden op de bevalling? De meest bekende zwangerschapscursus is zwagerschapsgymnastiek, onder andere aangeboden door het ziekenhuis. Rond de 24ste week van je zwangerschap train je je buikspieren en bekkenbodemspieren. Je houdt hiermee je lijf soepel en probeert zo veel mogelijk pijnvrij te blijven tijdens je zwangerschap.

Voorbeelden van andere cursussen zijn:

  • yoga om tot rust te komen
  • babymassage
  • cursus bevallen/ samen bevallen
  • hypnose
  • zwangerschapsdansen
  • haptonomie
  • voorbereiding op borstvoeding geven

Ben je nieuwsgierig welke cursus jou past? Het beste advies is: volg de cursus. Als het jou helpt is de cursus succesvol.