Striae

Striae en zwanger

Wat is striae

Een ander woord voor striae is zwangerschapsstriemen. Dit zijn een soort lijnvormige littekens.

Ontstaan

Je buik wordt door de groei erg opgerekt. Wanneer je te snel groeit kan striae ontstaan. Dit komt doordat het bindweefsel onder je huid uit elkaar gerekt wordt. De elastische vezels scheuren wanneer deze te snel rekken. Striae kan zich voordoen op je borsten, heupen, billen, buik en dijen. Of je striae krijgt is grotendeels erfelijk bepaald. Een jonge en bleke huid is het meest gevoelig voor striae.

Symptomen

Striae zijn littekens en meestal rood van kleur. De strepen zijn enkele millimeters tot enkele centimeters dik. Striae kan, vooral in het begin, erg jeuken. De lijntjes worden na verloop van tijd lichter en kleiner.

Behandeling

Striae zal nooit helemaal verdwijnen. De behandeling zal grotendeels bestaan uit het smeren van crèmes, waardoor je de huid soepel houdt. Hierdoor beperk je het aantal zwangerschapsstriemen. Deze crèmes bevatten vitamine E.

Na de bevalling kun je advies van een dermatoloog vragen om de zwangerschapsstriemen minder zichtbaar te maken. Je kan dan vaak kiezen voor een laserbehandeling of een microdermabrasietechniek. Hierbij worden microkristallen over de huid gespoten.

Wat kan ik zelf?

Je kunt striae niet voorkomen, omdat het deels erfelijk is bepaald. Wel kun je ervoor zorgen dat je niet meer groeit dan nodig, door op je voeding te letten. Help je groeiende buik en borsten te ondersteunen door middel van een buikband en een goede bh. Door de ondersteuning scheurt je bindweefsel minder snel.

Stimuleer de bloedcirculatie door wisseldouches met warm en koud water te nemen. Het belangrijkste wat je kan doen is je huid soepel houden. Dus: smeren, smeren en smeren.

Omdat striae nooit helemaal verdwijnt kunnen vrouwen hun lichaam na de bevalling moeilijk accepteren. Probeer je lijf te accepteren en hou in gedachten hoe je aan de strepen komt. Je hebt er immers een prachtig kindje voor teruggekregen.