Jeuk

Jeuk en zwanger

Jeuk tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsjeuk is een bekend verschijnsel en komt dan ook vaak voor. Vooral in de laatste drie maanden kun je veel last krijgen van jeuk. Meestal jeukt alleen je buik, maar je kan ook jeuk krijgen op je hele lichaam. Heb je specifiek jeuk rondom je vagina? Dan heb je mogelijk een schimmelinfectie.

Ontstaan

Er zijn veel verschillende redenen waardoor je last van jeuk krijgt, de meeste hiervan zijn onschuldig. Je huid rekt uit, waardoor striae en huidirritatie kan ontstaan. Ook wordt je huid door de hormonen droger. Deze combinatie kan voor jeuk zorgen. Wanneer je voor de zwangerschap last hebt gehad van eczeem kan dit tijdens de zwangerschap weer opspelen. Naast huidirritatie kun je last hebben van Puppp, bloedarmoede of galstuwing van de lever.

Symptomen

Naast jeuk heeft een onschuldige huidirritatie geen symptomen. Wel kan je huid droog zijn en beschadigen door het krabben. Heb je naast jeuk ook een rode huid en witte galbultjes? Dan heb je mogelijk Puppp. Komt de jeuk alleen voor op je voetzolen en je handpalmen? Dan kan je last hebben van galstuwing in de lever. Hierdoor wordt je gal minder goed afgevoerd. Die komen vervolgens in je bloed terecht en voorzaken kleine, jeukende bultjes.

Behandeling

Smeer je droge huid goed in. Een huidirritatie hoeft verder niet behandeld te worden. Heb je veel last van jeuk? Overleg dan met je verloskundige en/of huisarts. Zij kunnen je onderzoeken op Puppp, bloedarmoede en/of galstuwing van de lever.

Puppp kan geen kwaad voor je zwangerschap. Deze aandoening wordt meestal behandeld met een hormooncreme. De symptomen verdwijnen na je bevalling vanzelf weer.

Bloedarmoede wordt meestal veroorzaakt door een ijzertekort. Eet ijzerrijke producten of neem voedingssupplementen.

Galstuwing van de lever is gevaarlijker. De kans op een doodgeboren kindje is dan groter. De gynaecoloog zal je goed in de gaten houden en mogelijk vroeg inleiden.

Wat kan ik zelf?

Probeer niet te krabben. Je kan je huid hierdoor beschadigen en er kunnen littekens ontstaan. Leg een koud washandje op de jeukende plek. Pas wel op dat je huid niet uitdroogt. Douche niet te lang en/of te heet. Smeer je huid in met olie of een vette creme. Ook werken kompressen op basis van yoghurt of komkommer verkoelend. Draag verder luchtige, katoenen kleding en gebruik een dun dekbed.