Foliumzuur

Foliumzuur

Wat is foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine, namelijk vitamine B11. Je lichaam heeft dit nodig om gezond te blijven. Foliumzuur zit ook in voeding, maar als zwangere vrouw heb je hier al snel een tekort aan. Het eten van deze voedingsmiddelen is dan niet genoeg.

Opmerkelijk: Als zwangere moet je 50 bruine boterhammen per dag eten om voldoende foliumzuur binnen te krijgen! Gelukkig bestaan er dus ook tabletten om het tekort aan te vullen.

Waarom foliumzuur

Door het slikken van foliumzuur heeft je baby een kleinere kans op aandoeningen van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld een open ruggetje of een hazenlip. Ook wordt de kans op een hartaandoening kleiner. Dit zijn allemaal aangeboren aandoeningen.

Hoe lang slik je foliumzuur

Ongeveer vier weken voor je zwangerschap begin je met het slikken van foliumzuur. Dit weet je natuurlijk nooit precies. Begin daarom ongeveer een maand voordat je stopt met je anticonceptie en actief gaat proberen zwanger te worden. Het duur ongeveer vier weken voor je voldoende foliumzuur in je lichaam hebt.

Ben je ongepland zwanger? Begin met het slikken van foliumzuur op het moment dat je de zwangerschap ontdekt. Dit is zeker nog niet te laat.

Je kunt het beste doorgaan met slikken tot zo’n drie maanden na de laatste menstruatie. Je bent op dat moment ongeveer twaalf weken zwanger. De meest kritieke fase is dan voorbij.

Kun je ook te lang slikken?

Nee. De tabletten die je slikt zijn niet schadelijk voor moeder en kind. Deze tabletten hebben namelijk 0,5 mg foliumzuur. Je kunt ze dus gerust maandenlang gebruiken.

Waar koop ik foliumzuur

Je kunt foliumzuur bij een apotheek of drogist kopen. Het merk maakt in principe niet uit. Let er wel op dat je tabletten koopt met 0,4 of 0,5 mg foliumzuur.