Alcohol en zwanger

Slechte gewoontes

Alcohol en zwanger worden

Wanneer je zwanger wilt worden wil je er alles aan doen om een gezond kindje te krijgen. Alcohol is slecht voor de kwaliteit van zowel de eicellen als het zaad. Het vermindert de vruchtbaarheid, waardoor het langer kan duren voor je zwanger raakt. Dit gebeurt al bij één glas alcohol per dag!

Daarnaast vergroot alcohol het risico op een miskraam. Je kindje heeft door de mindere kwaliteit van de eicellen en/of het sperma een grotere kans op afwijkingen. Hierdoor kan je lichaam het vruchtje afbreken.

Alcohol en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap deel je je bloed met je kindje. Wanneer jij alcohol drinkt, drinkt je baby als het ware met je mee. Een glas alcohol heeft op jou een heel ander effect dan op je kleine. Hij of zij is namelijk nog bezig zich te ontwikkelen. Ook kan de lever van je kindje de alcohol nog niet afbreken. De ontwikkeling wordt hiermee verstoord.

Risico's

Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap brengt ook tijdens de geboorte bepaalde risico’s met zich mee. Denk hierbij aan een vroeggeboorte en/of een laag geboortegewicht.

Ook kan je kindje FASD krijgen. FASD staat voor Foetal Alcohol Spectrum Disorder. Hieronder vallen verschillende afwijkingen die zijn ontstaan door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Kindjes met FASD hebben vaak een hersenbeschadiging, lever- of hartafwijkingen en/of afwijkingen aan het gezicht.

Alcohol met mate?

Het is altijd beter om de alcohol volledig te laten staan. In de eerste drie maanden ontwikkelen de organen van je kindje zich, maar tijdens de rest van de zwangerschap ontwikkelen de hersenen zich. Je kindje hoeft na één glas wijn niet meteen FASD op te lopen, maar dit kan wel. Wil je dat risico nemen?

Alcohol en borstvoeding

Alcohol komt niet alleen in je bloed, maar verspreid zich door je lichaam. Dit komt ook in borstvoeding terecht. Wanneer je voor de borstvoeding alcohol drinkt krijgt je kindje dit dus ook binnen en dit kan schadelijk zijn. Hij of zij is nog volop in ontwikkeling en kan de alcohol niet afbreken. Ook zal je kindje minder melk binnenkrijgen en een verstoord slaapritme ontwikkelen.

Alcohol kan ook de melkproductie remmen. Het is dus het beste om ook tijdens de borstvoeding geen alcohol te drinken. Kun je het toch niet laten? Wacht dan drie uur na een glas alcohol met het geven van borstvoeding. De meeste alcohol is dan verdwenen. Wanneer je twee glazen drinkt, moet je echt zes uur wachten.