Acne

Acne en zwanger

Wat is acne?

Acne heet ook wel acne vulgaris, dit is de medische term voor puistjes. Acne is een ontsteking van de talgklier in de huid en komt vooral voor in het gezicht, op je rug en op je borst.

Ontstaan

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van puistjes en pukkels. Dit komt door de hormonale veranderingen in je lichaam. Hierdoor maken de talgkliertjes meer talg aan en kunnen uiteindelijk verstoppen en/of ontsteken. Vooral als je gevoelig bent voor hormoonveranderingen kun je tijdens je zwangerschap een slechte huid krijgen. Dit is vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Na je zwangerschap zal dit vanzelf weer verdwijnen.

Symptomen

Je krijgt mee-eters (verstopte talgkliertjes) en/of pukkels en puistjes (ontstekingen van de talgkliertjes).

Behandeling

Deze vorm van acne zal na je zwangerschap vanzelf verdwijnen, omdat je hormonen dan ook weer in balans komen.

Let op: de meeste anti-acne middeltjes mag je tijdens je zwangerschap niet gebruiken.

Wat kan ik zelf?

Probeer van je puistjes af te blijven en laat je huid zoveel mogelijk met rust. Je kunt hier anders kleine littekens aan overhouden. Houd je huid schoon en verzorg het goed. Reinig bijvoorbeeld met lauw water en dep de huid voorzichtig droog. Overmatig wassen, een ruwe washand, wrijven en masseren helpen niet. De meeste anti-acne middeltjes mag je tijdens je zwangerschap niet gebruiken.