Abortus

Abortus

Wat is een abortus?

Een abortus is de afbreking van een zwangerschap, ook wel opzettelijke vruchtafdrijving genoemd. Volgens de abortuswet mag je een zwangerschap tot en met 24 weken afbreken.

Wanneer doe je een abortus?

Waarom je een abortus doet is heel persoonlijk. Zo is een zwangerschap misschien ongepland en niet gewenst. Dit kan zijn omdat je te jong bent, omdat je financieel niet voor je kindje kan zorgen, omdat je er alleen voor staat of omdat je (nog) geen kinderwens hebt. Ook kan je zwanger zijn geworden na seksueel geweld. Welke reden je ook hebt, het is belangrijk om er goed over na te denken.

Hoe gaat een abortus in zijn werk?

De meeste vrouwen gaan in eerste instantie naar de huisarts, maar je hoeft voor een abortuskliniek geen verwijsbriefje te hebben. In Nederland zijn er vijftien abortusklinieken. Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap te beëindigen:

  • De abortuspil: Tot en met acht weken kun je kiezen voor de abortuspil. Dit zijn medicijnen die ervoor zorgen dat je zwangerschap beëindigd wordt. Zo gaan de medicijnen de ontwikkeling van het hormoon progesteron tegen, dat de ontwikkeling van de bevruchte eicel bevordert. Vervolgens neem je medicijnen die je baarmoeder laten samentrekken, waardoor de vrucht wordt afgestoten. Je kan hier misselijk van worden en/of krampen krijgen.
  • Zuigcurettage: Tot en met dertien weken kun je kiezen voor een zuigcurettage. Onder plaatselijke verdoving, of gehele narcose, wordt de baarmoederholte leeggezogen. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten en je kan hierbij krampen voelen, maar dit hoeft niet.
  • Abortus: Tussen de 13 tot 24 weken wordt zuigcurettage gecombineerd met een abortustang. Het kraakbeen van de embryo is nu namelijk al gehard tot echt bot. Onder verdoving wordt de embryo in stukjes gesneden en via zuigbuizen uit de baarmoeder gehaald.

Een abortus: en nu?

Sommige vrouwen herstellen snel na een abortus, bij anderen duurt het iets langer. De kans op complicaties neemt toe naarmate je langer zwanger bent. Zo kun je last krijgen van bloedingen, omdat de baarmoedermond licht beschadigd is.

Een abortus kan emotioneel heel zwaar zijn. Je voelt je ineens leeg van binnen en ondanks dat het een weloverwogen beslissing was, voel je je verdrietig en/of schuldig. Doe nooit een abortus onder druk van je omgeving, denk hier altijd goed over na. Praat erover met vrienden, je partner en/of een psycholoog. Het is belangrijk om je gevoelens een plekje te geven.