Aambeien

Aambeien en zwanger

Wat zijn aambeien

Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen, ook wel opgezwollen aderen, die kunnen ontstaan in de anus en in het onderste deel van de rectum (de endeldarm).

Aambeien kunnen veel pijn doen. Een groot deel van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Aambeien kunnen helaas tot jaren na de zwangerschap blijven zitten.

Ontstaan

Er is een netwerk van kleine bloedvaten aan de binnenkant van de anus en de endeldarm. Deze aderen worden soms wijder en voller met bloed dan normaal. De vollere vaten en het erover liggende weefsel kunnen dan kleine zwellingen vormen. Dit heet aambeien.

De druk in en rondom de anus speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van aambeien. Bij een zwangerschap kan dit komen door het gevolg van de drukeffecten van de baby die boven het rectum en de anus ligt. Ook de verandering in hormonen kan hierbij van invloed zijn, net als obstipatie en het persen tijdens een bevalling.

Symptomen

Aambeien zijn opgezwollen aderen en kunnen uitstulpingen hebben. Kleine aambeien zijn meestal pijnloos en de meest voorkomende klacht is bloed na een toiletbezoek. Grotere aambeien kunnen slijmafscheiding veroorzaken, pijn, irritatie en jeuk.

Behandeling

Je kunt medicijnen krijgen bij een drogisterij of apotheek. Laat je goed informeren, want tijdens je zwangerschap mag je niet alle medicijnen gebruiken. Ook kun je zalfjes, cremes of zetpillen gebruiken. Deze genezen de aambeien niet, maar verminderen de klachten wel. Laat je informeren bij een apotheker. Wanneer je veel last hebt van je aambeien, neem dan contact op met je huisarts.

Wat kan ik zelf?

  • Druk niet bij het ontlasten.
  • Eet voldoende vezels, zoals fruit, groenten en granen.
  • Drink gemiddeld 2 liter water per dag. De meeste vloeistof zul je uitplassen, maar een deel gaat naar de darmen en verzacht je ontlasting.
  • Ga naar het toilet zodra je de aandrang voelt. Wanneer je dit gevoel onderdrukt kan dit resulteren in een grotere hoeveel en een hardere ontlasting.
  • Zit niet te lang in dezelfde houding. Hiermee voorkom je dat je teveel druk op het rectum uitoefent.