Zekerheid over je genen

Zekerheid over je genen

24 juli 2019 0 Door Jolanda

Ik heb het altijd interessant gevonden om meer te weten te kunnen komen over je dna door behulp van onderzoeken. Wat is bijvoorbeeld de oorsprong van mijn familie: ben ik wel bijvoorbeeld volledig Nederlands? Of heb ik mogelijk nog voorouders die in een ander land geboren waren dan mijn opa en oma? Misschien ben ik wel Iers of Schots voor een kwart? Dat soort vragen kun je onder andere uitsluiten met een dna test.

Voor als het gevoelige zaken zijn

Natuurlijk kan iedereen dit soort testen doen om allerlei verschillende soorten motieven. Misschien doe je er op dat moment onderzoek naar en is een officieel onderzoek vereist om onzekerheden uit te sluiten en wetenschap bewijs te lossen. Anderzijds kan je het ook doen omdat je niet totaal zeker bent van wie je biologische ouders zijn, meestal wanneer je wordt verteld dat je geadopteerd bent. Dat is dan ook het fijne van een anonieme test. Het belangrijkste is dat jij resultaten krijgt.

Voor wie zich wilt verdiepen op een eventuele zwangerschap

Jij en je partner zijn heel gelukkig samen en besluiten dat het tijd is voor een kind. Maar wat nou als dat niet zo gemakkelijk gaat als dat je zou willen? Een bezoek aan de dokter kan dan altijd, om te ontdekken wat oorzaken kunnen zijn van complicaties. Blijf je liever anoniem en vind je het te vroeg om je al zorgen te gaan maken over je kansen op zwangerschap? Een zogeheten prenatale vaderschapstest kan daar hulp bij bieden. Het mooie daaraan is ook dat ze anoniem worden uitgegeven.

Zo moeder, zo dochter, zo vader, zo zoon

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je als moeder of vader zijnde toch zeker wilt weten of je de echte vader of moeder bent van je kind. Ik zag toevallig laatst een aflevering van een dramaserie waarin iemand door gebeurtenissen in het verleden twijfels kreeg over haar kind. Ze dacht dat het kind mogelijk niet van haar was en ging hier ook op in via een dna test.

Waar komen mijn voorouders vandaan?

Heb jij geen twijfels over wie jouw ouders zijn en of ze ook echt jouw ouders zijn? Dat is dan fijn dat daar geen zorgen over zijn. Ben je echter wel nieuwsgierig naar je voorouders en hun afkomst, kan je wederom ook daar testen naar laten doen. Ook dit kan weer anoniem en wordt met wetenschappelijke methodes uitgevoerd. Het enige wat ze waarschijnlijk nodig hebben, is een monster van jouw bloedeigen speeksel.