Zwangerschapslusten

Zwangerschapslusten

Augurken met slagroom, kilo’s sinaasappels, vanille-ijs met worst of het leegeten van een pot chocopasta. Tijdens je zwangerschap kun je ineens enorme behoefte hebben aan iets dat je normaal helemaal niet lust. Hoe zit dat precies?

De meeste vrouwen krijgen op één of meerdere momenten tijdens de zwangerschap een enorme drang in bepaald voedsel. Dit komt omdat je lichaam om bepaalde voedingsstoffen vraagt die het eigenlijk nodig heeft. Ook kan dit komen, omdat je smaak verandert. Dit gebeurt onder invloed van hormonen.

Gezond voedsel

Als je een onweerstaanbare trek krijgt in gezond voedsel is dit natuurlijk niet zo heel erg. Dit kunnen aardappelen zijn, rijst, vis of augurken. Zorg er alleen wel voor dat je na je eetbui niet te vol bent voor andere producten. Denk aan een gevarieerd eetpatroon.

Ongezond voedsel

Je kan natuurlijk ook een enorme trek krijgen in snoep, suiker, vette happen of chocola. Je lichaam vraagt hier niet voor niets om dus je mag hier gerust aan toegeven. Gebruik het echter niet als vrijbrief om alleen maar ongezond te eten. Je kindje heeft vooral goede voedingsmiddelen nodig. Snoep dus altijd met mate.

Vreemde combinaties

Je kan tijdens je zwangerschap een voorliefde krijgen voor op het oog vreemde combinaties. Augurken met slagroom bijvoorbeeld, tonijn met banaan of vanille-ijs met worst. Of word je midden in de nacht ineens wakker, omdat je een drang hebt naar een patatje oorlog?

Het is niet helemaal bekend waar die lusten voor vreemde combinaties vandaan komen. Wel werkt je lichaam natuurlijk extra hard en kan het een tekort aan bepaalde voedingsstoffen hebben. Zo kan een voorliefde voor rood vlees worden ontwikkeld door een tekort aan ijzer en eiwit. Voedingsdeskundigen denken dat vooral de hormonen verantwoordelijk zijn voor de lekkere lusten.

Zeldzamde aandoening Pica

Heel soms komt het voor dat je een enorme drang hebt om niet eetbare dingen te eten. Bijvoorbeeld krijt, klei, een hap zeep of papier. Bezoek dan onmiddellijk een arts. Deze zeldzame aandoening heet Pica en wordt veroorzaakt door een ernstig tekort aan ijzer. Dit wordt gemeten door middel van een bloedtest.