Is een kind een grote kostenpost?

Wat kost een kind?

Wanneer je net zwanger bent sta je er misschien nog niet eens bij stil, maar een kind kost geld. Veel geld. Er bestaat geen normbedrag voor een kind, maar er kan wel uitgegaan worden van gemiddelden.

Besteedbaar inkomen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat één kind ongeveer 17 procent van het besteedbaar inkomen kost. Voor twee kinderen moet je al met 26 procent rekening houden! Dit betreft niet alleen kleding en voeding, maar ook woonlasten en speelgoed.

Sommige ouders maken daarnaast ook nog gebruik van kinderopvang. Ook dit is een behoorlijke kostenpost en kan oplopen tot 3000 euro netto.

Extra kosten bij eerste kindje

Wanneer je je eerste kindje verwacht ontstaan financiële veranderingen. Zo zal je bestedingspatroon gaan veranderen, maar misschien wil je ook wel minder werken. Je ontvangt hierdoor een lager inkomen. Je gas- water – en lichtrekening zal stijgen en ook ben je meer geld kwijt aan boodschappen.

Misschien heb je er al over nagedacht, maar bevallen kost ook geld. Wil je in het ziekenhuis bevallen, maar is er geen medische reden? Je ziekenfonds zal dit waarschijnlijk niet volledig vergoeden.

Uitzet voor de baby

Bij je eerste kindje moet je alles nog aanschaffen. Je wilt de babykamer inrichten, kleding kopen en een kinderwagen aanschaffen. Het is belangrijk om een box, een kinderstoeltje en een autostoeltje te hebben. Bedenk wel dat een wandelwagen bijna net zoveel kost als een goede fiets. Je kunt veel geld besparen door tweedehands spullen te kopen/over te nemen, maar de meeste ouders willen voor hun eerste kindje alles nieuw aanschaffen.

Tip: let op de aanbiedingen! Je kindje merkt het niet waar hij of zij in ligt, zolang het maar veilig is en van goede kwaliteit. Tijdens de kraamtijd krijg je vaak babykleding cadeau. Je kunt dus ook na de geboorte nog kleertjes aanschaffen, mocht je echt iets missen.

100.000 euro

Volgens het Nibud kost een kind tot en met 18 jaar gemiddeld een ton. Om precies te zijn zelfs 110.000 euro.

Aan voeding ben je ongeveer 23.000 euro kwijt en voor luiers moet je zo’n 1500 euro begroten. Je kindje moet kleding hebben, maar ook kunnen spelen en fietsen. En heb je al aan lidmaatschappen voor sportverenigingen gedacht?

Wanneer je kind naar school gaat lopen de kosten steeds meer op. Vooral vanaf de middelbare school zul je het schoolgeld gaan voelen. De meeste kinderen ontvangen dan ook zakgeld of eventueel kleedgeld. Deze middelbare schoolperiode kan je 8000 euro kosten.

Studie

Het lijkt nog heel ver weg, maar er is natuurlijk ook een kans dat je kindje gaat studeren. Collegegeld, studieboeken en huisvesting (bij een uitwonende student) lopen dan al snel op. Wel kan je kind zelf ook geld verdienen door middel van een bijbaantje. Dit is waarschijnlijk bij lange na niet genoeg om alle vaste lasten te betalen. Ouders springen dan liever bij, dan dat hun kind een hoge studieschuld opbouwt.

Begin op tijd met sparen!

Wanneer je kindje geboren is kun je ervoor kiezen om elke maand geld opzij te zetten. Deze speciale rekening kun je aanspreken op het moment dat je kind gaat studeren.