Huisdier en baby op komst

Huisdier en baby op komst

Veel mensen hebben al een huisdier voordat ze aan kinderen beginnen. Vaak zijn dit katten, honden of konijnen.

Vooral katten en honden kunnen jaloers gedrag vertonen wanneer de baby er eenmaal is. In hun ogen krijgt deze indringer ineens de aandacht die zij vroeger van jou kregen. Hou hier rekening mee en betrek je huisdier bij je baby.

Voorbereiden

Je kunt een huisdier niet heel goed voorbereiden op de komst van een baby. Hoe intelligent een huisdier ook is, dit zal hij of zij niet goed begrijpen. Wel kun je de box al voor je uitgerekende datum in de woonkamer zetten. Je huisdier went dan alvast aan dat vreemde gevaarte in de kamer.

Tip: heb je een kat? Leg dan ook ballonnen in de box. Zo voorkom je dat je katten erin gaan liggen. Wanneer je baby er eenmaal is zullen ze ook niet meer in de box springen.

En komt je huisdier vaak boven? Plaats dan tijdens je zwangerschap alvast een traphekje. Het dier zal dit hekje dan niet meteen associëren met de komst van de baby.

Wanneer je buik groeit en je kindje flink beweegt kun je je huisdier bij of op je buik (afhankelijk van hoe zwaar het beestje is) laten liggen. Veel huisdieren hebben door wat er aan de hand is. Wanneer je kindje geboren is en je buik niet meer beweegt zullen sommige huisdieren deze link dan ook snappen. Vooral wanneer je baby nog niet in bad is geweest en naar jou ruikt. Of je huisdier hier blij mee is, is dan natuurlijk nog de vraag.

Aandacht geven

Een dier moet wennen aan een nieuwe huisgenoot. Het was immers zijn of haar territorium en nu woont er zomaar een vreemde bij in!

Geef naast de baby ook je hond of kat aandacht. Maak een wandeling met zowel kinderwagen als hond en roep je huisdier regelmatig bij je om te knuffelen of wat lekkers te geven. Zorg ervoor dat de baby hier altijd bij is. Je huisdier went zo aan de geur en voelt zich niet afgewezen. Laat ze in de buurt komen en hou hierbij een oogje in het zeil! Een dier blijft altijd onvoorspelbaar.

Je kan er tijdens je zwangerschap ook voor kiezen om je huisdier al wat minder aandacht te geven dan hij gewend is. Hij associeert dit dan niet direct met de komst van de baby en zal minder jaloers reageren.

Nieuwe geur

Wanneer je baby net geboren is kun je je hond laten ruiken aan het shirt waarin je bent bevallen. Ook kun je hem of haar aan een vieze luier laten snuffelen. Je hond went zo sneller aan de geur en ‘begrijpt’ dat deze nieuwe geur nu ook in het huis hoort.