Huisdier en kind

Huisdier en kind

Een huisdier kan goed zijn voor de ontwikkeling van je kind. Kinderen leren namelijk voor iemand te zorgen en krijgen hierdoor meer verantwoordelijkheidsgevoel.

Dit hoeft echter niet altijd goed te gaan. Want wat doe je als je huisdier veel bijt of je kind erop uitgekeken is? En wie laat de hond uit wanneer het regent?

Huisdier en baby op komst

Wanneer je al een huisdier hebt en zwanger bent hou er dan rekening mee dat ook je huisdier jaloers kan worden. Hoe kun je dit voorkomen en hoe ga je hiermee om? Dat lees je op onze speciale pagina.

Positieve effecten huisdier en kind

Een huisdier kan goed zijn voor de ontwikkeling van je kindje. Kinderen leren voor iemand te zorgen en krijgen hierdoor meer verantwoordelijkheidsgevoel. Ook leren ze rekening te houden met anderen. Meer dan de helft van de huishoudens in Nederland heeft één huisdier of meer. Meestal zijn dit honden of katten, maar ook konijnen, cavia’s en vissen zijn populair.

Met een dier in huis ben je nooit alleen. Er is altijd gezelligheid en iemand om mee te knuffelen. Dit geeft een gevoel van geborgenheid en plezier. Wanneer je een hond hebt kan je kindje deze op bepaalde tijden uitlaten. Door het uitlaten en spelen krijgt niet alleen je huisdier, maar ook je kind voldoende bewegen. Dit maakt het meteen een stuk leuker.

Dieren voelen vaak feilloos aan wat jij voelt. Ben je verdrietig? Je hond zal bij je komen zitten en je op die manier troost bieden.

Nadelen huisdier en kind

Naast alle leuke dingen moet je ook stilstaan bij de nadelen van een huisdier. Wanneer je op vakantie gaat kan een huisdier niet altijd mee. Je moet dan op tijd opvang regelen. Dit kost niet alleen tijd, maar vaak ook geld.

Naast de aanschaf van een dier ben je ook geld kwijt aan voeding en speeltjes. Een mand of een hok en voederbakken. Met een puppy kun je op cursus gaan. Je leert hier veel, maar ook dit kost tijd en geld.

En wie laat het dier uit wanneer het regent? Als ouder moet je het goede voorbeeld geven, dus de kans is groot dat jij ermee door de regen kan wandelen. Denk er ook aan dat je hond regelmatig uit moet laten. Voor een kat kun je een kattenluikje laten plaatsen en een konijn kan buiten in de ren staan. Maar van een jong kind kun je moeilijk verwachten dat hij of zij elke dag de hond uitlaat of de kattenbak verschoont.

Sommige dieren hebben, net als mensen, last van kwaaltjes. De dierenarts biedt hierbij een uitkomst, maar dit is zeker niet gratis. Je betaalt vaak per bezoek. De prijs is afhankelijk van de behandeling.

En wat doe je als je huisdier niet sociaal is? Een hond kan veel blaffen of zelfs bijten. Ook katten kunnen uithalen. Of misschien raakt je kindje wel uitgekeken op het diertje. Een huisdier neem je op in je gezin. Het is geen ding dat je makkelijk wegdoet en naar het asiel brengt. In sommige gevallen kan het uiteraard niet anders, maar een huisdier koop je in principe voor de rest van zijn of haar leven.

Welk huisdier is geschikt?

Net als mensen is ook ieder dier anders. Dieren hebben een eigen karakter. Bedenk van tevoren goed wat je wilt. Honden zijn gezelschapsdieren, maar moet je wel beweging geven. Een klein en rustig hondje is dan wellicht een oplossing. Katten gaan wat meer hun eigen weg, maar willen ook aandacht. En een vissenkom of konijnenhok blijft niet uit zichzelf mooi schoon.

Je kunt een huisdier het beste aanschaffen wanneer je kindje al wat ouder is. Een puppy of kitten vergt veel van je tijd en energie. Je moet ze constant in de gaten houden en opvoeden. Met een baby heb je hier waarschijnlijk helemaal geen tijd voor.

Bijzonder: Een tamme rat is een grote kindervriend! Het diertje wil graag opgepakt worden, je kunt ze aanraken en aaien en met wat geduld kun je ze zelfs oefeningen leren.