Onderzoekshuis

Dimence, Centrum Bipolaire Stoornissen en het VU Medisch Centrum vragen aandacht voor het onderzoek:

Zwanger en bipolair?

Help de zorg voor zwangere vrouwen met een bipolaire stoornis te verbeteren

Wilt u ons helpen?

Voor het onderzoek worden gezocht: 130 vrouwen met een bipolaire stoornis, of een eerder na de bevalling doorgemaakte psychose, die zwanger zijn of willen worden en willen
deelnemen aan een onderzoek naar de rol van slaapverstoring bij het ontstaan van problemen in de periode na de bevalling.

Wat is het doel?

Het onderzoeken of de slaapverstoring tijdens de zwangerschap en in de periode rondom de bevalling een voorspeller is voor het ontstaan van depressieve,(hypo) manische of psychotische verschijnselen in de periode na de bevalling.

Meer kennis over de invloed van slaapverstoring tijdens zwangerschap en in de periode rondom de bevalling kan helpen bij het ontwikkelen van richtlijnen voor preventie en behandeling van psychoses en depressies die ontstaan na de bevalling bij vrouwen met een verhoogd risico hierop.

Wat houdt het onderzoek in?

Op verschillende momenten in de zwangerschap wordt gevraagd om enkele (digitale) vragenlijsten in te vullen. Ook wordt gedurende in totaal acht weken de slaap bijgehouden. Je blijft je vertrouwde psychische hulp en medicatie ontvangen en er is geen extra risico voor jou en je kind.

Wat gebeurt er met de gegevens?

Alle gegevens worden gecodeerd verwerkt en zijn dus niet te herleiden. De gegevens worden enkel gebruikt voor dit onderzoek. De resultaten worden niet verwerkt in wetenschappelijke artikelen en rapporten.

Contact

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website van Dimence.