Ziek zijn

Ziek en zwanger

Ook tijdens je zwangerschap kun je ziek worden. Verkouden of een griepje? Raak niet meteen in paniek.

Weerstand

Een paar dagen op bed liggen is helemaal niet erg. Als je zwanger bent neemt je weerstand namelijk een klein beetje af. Hierdoor heb je sneller een griepje of een verkoudheid te pakken. Ook kan het wat langer duren voordat je herstelt bent. In de periode rondom je bevalling wordt je weerstand juist extra versterkt. Zo zorgt je lichaam dat je tijdens de bevalling in optimale conditie bent.

Griepje

Een griep of verkoudheid tijdens je zwangerschap kan geen kwaad. Ook niet voor je ongeboren kind. Je baby maakt namelijk gebruik van de antistoffen die jouw lichaam aanmaakt als je ziek bent. Hierdoor is hij of zij na de geboorte extra beschermd tegen ziektekiemen.

Wel kan het langer duren voor je er weer bovenop bent. Ga dus niet te snel weer aan het werk, gun je lichaam de tijd en de rust die het nodig heeft om te herstellen.

Koorts

Je moet wel oppassen met hoge koorts. Een temperatuur van 39,5 of meer levert namelijk wel risico’s op. Heb je hoge koorts tijdens het begin van de zwangerschap? Dan kan dit problemen opleveren voor de placenta, omdat de proteïne-aanvoer wordt verstoord. Ook kan hoge koorts in sommige gevallen weeën aanwakkeren.

Heb je hoge koorts? Overleg dan altijd met je verloskundige of huisarts wat je het beste kunt doen. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, draag luchtige kleding en doe rustig aan.