Verzorging

Verzorging tijdens zwangerschap

Door alle veranderingen van en in je lichaam is het belangrijk om jezelf tijdens de zwangerschap goed te verzorgen. Maar hoe doe je dat precies en wat is goed voor je?

Je hebt alle reden om jezelf extra te verwennen. Zorg ervoor dat je je tijdens de zwangerschap mooi voelt. Wees trots op je lijf en op het wondertje dat in je groeit. 

Je huid verandert

Je huid verandert als je zwanger bent. Bij de één wordt deze mooier, maar bij de ander helaas niet. Dit komt door de hormonen in je lichaam en hoe jij daarop reageert.

Juist als zwangere vrouw heb je meer behoefte aan verzorging. Heb je al gemerkt dat je een gezonde roze blos op je wangen hebt? Dit komt, omdat de doorbloeding van de huid van je gezicht beter is. Hierdoor is je huid echter ook kwetsbaarder. Was je huid alleen met water en gebruik een goede dag- en nachtverzorging.

UV-straling

Zorg ervoor dat je huid niet teveel wordt blootgesteld aan UV-straling. Als zwangere vrouw heb je namelijk kans op een zwangerschapsmasker. Er ontstaan dan donkere pigmentvlekjes in je gezicht en hals (bij donkere vrouwen ontstaan lichtje plekjes).

Je kunt je huid beschermen door je in te smeren met een antizonnebrandcrème. Kijk ook naar een dagcrème met een UV-filter.

Flossen en poetsen

Het is sowieso belangrijk om iedere dat je tanden te poetsen en te flossen. Als je zwanger bent is de doorbloeding echter veel beter, waardoor je tandvlees kwetsbaarder wordt. Hierdoor heb je een grotere kans op gaatjes. Verzorg je tanden dus extra goed. 

Wanneer je veel last hebt van overgeven en zuurbranden moet je juist oppassen met poetsen. Door braken en brandend maagzuur komt het zuur uit je maag omhoog, waardoor je tandglazuur aangetast wordt. Ga dan dus niet meteen extra hard poetsen. Je kunt beter wat water drinken of speciaal mondwater gebruiken. 

Haarverzorging

Tijdens je zwangerschap kan je haar voller zijn. In deze negen maanden blijft je haar namelijk in een zogeheten rustfase. Hierdoor heb je geen last van haaruitval.

Over het verven van je haar tijdens de zwangerschap bestaat al heel lang discussie. Want is het nu wel of niet slecht? Er zijn in ieder geval geen negatieve effecten bekend van het verven van je haar tijdens de zwangerschap.

Helaas haalt de overgangsfase met haaruitval zich na de bevalling in. De haren die in de afgelopen negen maanden niet zijn uitgevallen verlies je dan alsnog. Hierdoor kun je kale plekjes krijgen. Geen paniek, na twee tot drie maanden komen de eerste donshaartjes alweer terug.

Borsten

Een voordeel (voor de meeste vrouwen) van zwanger zijn is dat je borsten groter worden. Dit gebeurt al na ongeveer twee maanden. Er worden namelijk melkklieren en bloedvaten aangemaakt. Bij de meeste zwangere dames groeien de borsten één tot twee cupmaten.

Een grote angst hierbij is dat de stevige borsten na de bevalling in theezakjes veranderen. Ondanks dat je borsten inderdaad stevigheid verliezen hoeven ze natuurlijk geen theezakjes te worden. Je kunt dit zelf ook proberen te voorkomen door het dragen van een goede, ondersteunende bh, het nemen van wisseldouches (dit houdt de huid stevig) en het insmeren van je borsten met een speciale crème.

Ontspan

De beste verzorging voor jezelf is om te ontspannen. Stress is wel het laatste dat je kan gebruiken tijdens je zwangerschap.