Na de bevalling

Afvallen na de zwangerschap

Bijna iedere vrouw wil na de bevalling zo snel mogelijk van haar zwangerschapskilo’s af. Dit zijn in principe overbodige kilo’s geworden. Voor je lichaam is het dus ook gezonder om ze kwijt te raken.

In zwangerschapskilo’s heb je kunnen lezen waarom en vooral waar je tijdens je zwangerschap aankomt. Ook is duidelijk dat een deel van die kilo’s na je bevalling vanzelf verdwijnen. Zo weegt je baby alleen al (gemiddeld) 3,5 kilo en ook raak je je placenta van 0,7 kilo kwijt. De opslag van extra vet is echter een heel ander verhaal.

Afvallen

Het lijkt tegenstrijdig, maar het is belangrijk om tijdens het afvallen niet gefocust te zijn op het zo snel mogelijk kwijtraken van je zwangerschapskilo’s. Iedereen is anders en bij de één gaat het nu eenmaal sneller als bij de ander. Ook zijn de kilo’s er niet in één dag bijgekomen, je lichaam heeft hier negen maanden over gedaan. Neem diezelfde tijd om het weer kwijt te raken en begin niet meteen na je bevalling. Je lichaam is dan nog aan het herstellen. Over het algemeen kan je na drie maanden weer op een intensief niveau trainen.

Heb je voor of tijdens je zwangerschap een gezonde leefstijl aangehouden? Zet dit dan na je bevalling door. Eet gezond en beweeg regelmatig. Zelfs wandelen met je baby hoort hierbij. Zo vang je twee vliegen in één klap, want naast bewegen bouw je samen ook meer weerstand op.

Borstvoeding

Tijdens het geven van borstvoeding is het onverstandig om te gaan lijnen. Je loopt dan het risico dat je baby niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.

Er wordt vaak gezegd dat je door het geven van borstvoeding je zwangerschapskilo’s sneller kwijt bent. Dit kan komen, omdat je tijdens het geven van borstvoeding veel energie verbruikt. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen en verschilt per moeder.

Pregorexia

Pregorexia is een hype overgewaaid vanuit Hollywood. Vrouwen met pregorexia doen er alles aan om, ondanks hun zwangerschap, niet tot nauwelijks aan te komen. Na de bevalling willen ze veel te snel weer een slank figuur. Deze vrouwen nemen een voorbeeld aan celebrities die binnen no time weer strak in bikini over het strand paraderen.

Pregorexia is echter heel gevaarlijk en kan zelfs levensbedreigend zijn. Veel sporten en te weinig eten is slecht voor je baby en kan leiden tot een tekort aan goede voedingsstoffen. Je kan de groei van je ongeboren kindje hiermee remmen of zelfs stoppen.

Gezondheid

Vrouwen willen zelf zo snel mogelijk van hun zwangerschapskilo’s af. Er is niemand die zegt dat je na je bevalling weer hetzelfde gewicht moet hebben als ervoor. Het belangrijkste is dat je gezond bent en een gezond lichaamsgewicht hebt. Leer je kinderen goed en gezond te eten in plaats van obsessief met eten bezig te zijn.