Overgewicht

Overgewicht en zwanger

Steeds meer mensen hebben overgewicht. Zo zijn in Nederland drie op de tien vrouwen te zwaar. Overgewicht heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid.

Ben je toch zwanger? Dan moet je rekening houden met bepaalde complicaties en/of stressfactoren. Laat je hier niet meteen door afschrikken. Je hebt een grotere kans op bepaalde complicaties, maar dat hoeft niet te betekenen dat je ze ook daadwerkelijk krijgt. Een normale, gezonde zwangerschap is natuurlijk ook heel goed mogelijk.

Wat is overgewicht

Overgewicht houdt in dat je meer weegt, ten opzichte van je lengte, dan goed is voor je gezondheid.

Overgewicht kan voor een verandering in je hormoonhuishouding zorgen. Hierdoor raakt bijvoorbeeld de functie van de eierstokken verstoord of wordt de menstruatie onregelmatig.

Er zijn verschillende methodes om te berekenen of er sprake is van overgewicht. De meest simpele manier is door het berekenen van je BMI, de Body Mass Index. Je BMI zegt iets over je gewicht in verhouding tot je lichaamslengte. Als de uitkomst hoger is dan 26, is er sprake van overgewicht. Vanaf 29 of hoger begin je moeite te krijgen om zwanger te worden en met een BMI van 30 of meer is er sprake van ernstig overgewicht.

 Log in op ZwangerWereld en hou je gewichtstoename bij.

In een grafiek zie je hoeveel je tijdens je zwangerschap aankomt en wanneer dit het hardste gaat.