Ondergewicht

Zwanger en ondergewicht

Sommige meiden willen graag dun zijn of zijn simpelweg heel slank van zichzelf. Naast overgewicht brengt ook ondergewicht tijdens de zwangerschap bepaalde risico’s met zich mee.

Want is je lichaam wel sterk genoeg en heb je voldoende reserves voor je kindje? Laat je echter niet meteen afschrikken door de risicofactoren. Dat je met ondergewicht een grote kans op bepaalde complicaties hebt, wil niet zeggen dat je ze ook daadwerkelijk krijgt. Ook met ondergewicht kun je een gezonde zwangerschap doorstaan.

Wat is ondergewicht

Ondergewicht houdt in dat je minder weegt, ten opzichte van je lengte, dan goed is voor je gezondheid. Dit kan komen door afvallen, een snelle stofwisseling of mogelijk een eetstoornis.

In alle gevallen geldt: een te laag gewicht kan een risico voor je gezondheid vormen. Zo kun je een tekort hebben aan voedingsstoffen en je kunt sneller moe worden.

Er zijn verschillende methodes om te berekenen of er sprake is van overgewicht. De meest simpele manier is door het berekenen van je BMI, de Body Mass Index. Je BMI zegt iets over je gewicht in verhouding tot je lichaamslengte. Als je de uitkomst lager is dan 18, is er sprake van ondergewicht.

  Log in op ZwangerWereld en hoe je gewicht bij.

In een grafiek zie je hoeveel je tijdens je zwangerschap aankomt en wanneer dit het hardste gaat.