Weeën

Weeën

Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier. Je voelt een soort kramp in je onderbuik die komt en gaat. De wee is pijnlijk, omdat het voor een grote rek van de baarmoedermond zorgt. Er zijn verschillende soorten weeën.

Bel niet meteen de verloskundige, het kan vanaf de eerste wee nog wel even duren voordat je ontsluiting krijgt. Wanneer je om het uur of twee uur weeën hebt die om de 5 minuten komen kun je je verloskundige bellen.

Harde buiken

Aan het einde van de zwangerschap worden harde buiken nog wel eens verward met weeën. Harde buiken zijn echter wel de eerste weeën die je lichaam maakt. Je baarmoeder trekt dan samen. Dit is echter niet altijd een teken dat de bevalling gaat beginnen. Wel kunnen harde buiken overgaan in voorweeën. Deze weeën zijn nog onregelmatig, maar wel gevoeliger dan harde buiken. De voorwee duurt vaak minder dan een minuut en maakt je baarmoederhals korter.

Indalen

Naast harde buiken kun je het ook voelen wanneer je kindje aan het indalen is. Het hoofdje zakt dan naar beneden. Dit worden indalingsweeën genoemd en voelen als steken in je onderbuik. Deze weeën duren echter niet lang.

Ontsluiting

Tijdens de ontsluitingsfase worden je weeën steeds heftiger en regelmatig. De weeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond weker en groter wordt. In de laatste fase moet je de weeën wegpuffen en zul je tien centimeter (volledige) ontsluiting hebben. Je baby kan dan geboren worden. Pas bij volledige ontsluiting mag je gaan persen.

Persen en uitdrijving

Door de persweeën wordt je kindje als het ware naar buiten geduwd. Je voelt een sterke drang om te persen, alsof je naar de wc moet.

Naweeën

Ook na de bevalling kun je nog weeën voelen. Dit komt, omdat je baarmoeder zich samentrekt tot de oude vorm.