Ontzwangeren

Baby

Je lichaam heeft na de bevalling tijd nodig om te herstellen. Zowel fysiek als lichamelijk. 

Je lijf heeft negen maanden hard gewerkt aan het maken van een nieuw leven. Geef het ook diezelfde tijd om te herstellen en neem voldoende rust.

Herstel na bevalling

Het herstel na een keizersnede duurt gemiddeld iets langer dan het herstel na een natuurlijke bevalling, mits deze normaal verloopt. Gemiddeld heeft je lichaam negen maanden de tijd nodig om te herstellen. Je organen zijn immers ook bijna negen maanden in de verdrukking geweest.

Een bevalling is hard werken en je lichaam is na die tijd erg moe. Het is belangrijk om te rusten en je lichaam de tijd te geven zich te herstellen. Na een keizersnede moet je vaak een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Je bent vermoeid en voelt je zwakker. Ook kan je buik opgezet zijn en kan je wond pijn doen.

Ben je tijdens de bevalling uitgescheurd of heb je een totaalruptuur opgelopen? Dit is erg pijnlijk. Een totaalruptuur is lastig te hechten en het duurt vaak lang voordat de wond genezen is. Je kan hierdoor bijvoorbeeld moeilijk plassen.

Naweeën

Wanneer je baarmoeder na de bevalling weer ineen krimpt tot een normale grootte kun je krampen voelen. Dit zijn de naweeën. Hoe meer zwangerschappen je hebt gehad hoe pijnlijker dit kan zijn. Ook kan je hierdoor bloed verliezen. Op de plek waar de placenta zat zit nu namelijk een wond. Het duurt even voor deze is genezen.

Wanneer de bloedingen na zes weken nog niet zijn gestopt kun je je huisarts bellen. Hij kan controleren of de placenta volledig verdwenen is en hoe de wond eruit ziet.

Hormonen

Het duurt even voordat je hormonen weer hun oude niveau hebben bereikt. Je kunt hierdoor dus ook na de bevalling nog last houden van stemmingswisselingen. Je lichaam moet ontzwangeren, waardoor je duizelig en emotioneel kan worden. De zogeheten kraamtranen komen dan ook veel voor.

Wanneer je een lange periode negatieve gevoelens hebt en je niet het gevoel hebt dat dit overgaat, moet je aan de bel trekken. Je kunt dan last hebben van een postnatale depressie. Het is belangrijk dat je hier hulp voor krijgt.

Haaruitval

Tijdens de zwangerschap kan je last krijgen van extra haargroei. Deze haren vallen na de bevalling weer uit. Ook kunnen je eigen haren uitvallen, je hebt dan last van haaruitval. Dit is vaak tijdelijk, maar natuurlijk niet heel fijn. Je kunt extra vitamine B12 slikken om de haaruitval tegen te gaan.

Weer op gewicht

Gemiddeld ben je tijdens je zwangerschap 15 kilo aangekomen. Iedere vrouw wil het liefst meteen na de bevalling weer op haar oude gewicht zijn. Helaas werkt dit in de praktijk niet zo.

In ons hoofdstuk over gewicht hebben we verteld hoe de zwangerschapskilo’s precies zijn verdeeld. Bij de bevalling raak je een deel hiervan meteen kwijt, waaronder het gewicht van je baby en die van de placenta. Geleidelijk zal de hoeveelheid bloed in je lichaam normaal worden en verlies je vocht. Bedenk wel dat je borsten voorlopig nog ‘zwaar’ zullen blijven en je baarmoeder heeft pas na zes weken weer haar normale grootte.

Omdat je buik flink is opgerekt kan deze wat van haar elasticiteit zijn verloren. Door te sporten kun je proberen weer wat strakker in je vel te komen. Begin niet te snel en te fanatiek, je lichaam moet zich ook kunnen herstellen van de bevalling.

Let op: Wanneer je borstvoeding geeft mag je absoluut niet diëten. Je kindje haalt zijn of haar voedingsstoffen dan uit jouw borst. Dit is deels een afspiegeling van wat jij eet.  Ook verbruik je tijdens borstvoedinging gemiddeld zo’n 500 calorieën per dag. Eigenlijk zou je dan dus iets meer moeten eten om je energie te behouden. 

Belangrijk: gezonde voeding en voldoende beweging is de beste methode om gewicht te verliezen. Neem een gezond eetpatroon aan en geef je lichaam de tijd.

Striae

Veel vrouwen ontwikkelen zwangerschapsstriemen tijdens de zwangerschap. In ons hoofdstuk over striae hebben we uitgelegd hoe dit komt. Helaas kom je nooit meer helemaal van deze striemen af. Wel zullen ze geleidelijk aan kleiner en minder zichtbaar worden. Gemiddeld duurt dit twee jaar.

Geen zin in seks

Bijna geen enkele vrouw heeft meteen na de bevalling alweer zin in seks. Je lichaam is moe en moet herstellen. Daarnaast ben je druk met je kindje die veel aandacht vraagt. Ook kan het pijn doen, omdat je bent ingeknipt of uitgescheurd. Bij een totaalruptuur is seks onverstandig, omdat de wond van zichzelf al moeilijk geneest.  Voldoende slaap is belangrijk.

Het is niet verstandig om dit als excuus te gebruiken om seks helemaal af te schrijven. Seks is natuurlijk ook gezond en fijn. Het brengt je weer dichterbij je partner en helpt je mogelijk ook te ontspannen. Probeer een tussenweg te vinden en zorg voor wat romantiek. Hierdoor krijg je misschien ook weer sneller zin in seks.